【職場熱話】食Lunch成日走數 同事夾計一招KO

成世流流長,總會遇著食飯唔畀錢的同事。近日有打工仔於Facebook群組「奴工處」投稿指,其同事經常以不同藉口,博懵「走數」飯錢,最後一眾同事出招對付該同事,並沒有再跟他吃飯,事件惹起網民關注。


事主表示,該同事A每當食飯付錢時,一時稱沒帶銀包,一時稱無散紙,「每次話會用轉數快或PayMe付錢,點知博你唔記得」。為對付同事A,事主指有次食飯埋單時,其他同事也收起銀包,稱所有人也無帶錢,「點知佢黑晒面,話自己得50蚊,希望有人幫佢」。不過,最後有一位同事心軟,替他付錢。事主表示,自此再沒有跟同事A吃飯。

【延伸閱讀】你是否「煩膠」同事?檢視自己有無8個習慣

網民︰呢類同事唔抵幫
帖文一出惹起網民熱議,有網民表示自己也有同類經歷,「我有個同事又係咁,我唔信佢身上得50蚊」。亦有網民認為同事A唔抵幫,「世間多走數的人,所以唔好咁好人畀錢先,實追唔返」、「乜你咁好心?一次係咁,第二次又係咁,第三次叫佢自己食屎啦,仲同佢食把鬼咩」。

【延伸閱讀】面對不同類型的同事 打工仔應對策略


Look out for further updates on our Facebook fan page!