【職場熱話】Fresh Grad仲未搵到工 反稱要好好享受點解呢?

「幾時先做到退休呀?」投身職場後,打工仔覺得一輩子都是工作、工作及工作,想放長假可能要等到被炒或轉工空檔期。近日一名Fresh Grad於討論區發帖指,眼見身邊朋友一大清早便起身返工,自己卻能睡個夠,生活頹廢但好享受。


該名Fresh Grad表示,一開始看到身邊的朋友找到工作,覺得很大壓力,但現在眼見他們每天一大清早便起身返工,自己卻睡到「黃朝百晏」,雖然覺得自己有點頹廢,但很享受未搵到工作的日子,「Keep住send下CV,間唔中去見下工,申請埋政府工同Hea慢慢等」。

【職場熱話】洗碗工月薪逾1.5萬 Fresh Grad呻點解讀完U人工更低

事主更直言自己是個廢人,亦慶幸家人不需要他供養,「好彩屋企唔靠我開飯,唔會無聊啊,得閒去面下試,又有約下朋友去街,可能我本來宅,所以過得好開心」。

職場新鮮人諗緊乜?
有網民亦同樣未找到工作,深明事主的感受,「一樣Hea咗4個月了,星期五六兼職,星期日就出街街,星期一至四就留家Hea,爽爆了」。亦有不少Fresh Grad分享剛投身職場的經驗,「第一份工已經超辛苦,都唔知點捱幾廿年,仲要捱完咪又買唔到樓。唔買樓一個月三四千我都已經好夠洗,都唔知捱嚟做乜」、「好多老細出少少人工,就當人奴隸咁搾乾搾淨,燃燒生命」。

有人更分享多年前的一篇潮文,「每日起身慢慢食早餐,睇住旁邊啲西裝友趕頭趕命,自己懶懶飲杯奶茶。食完早餐,返屋企上網搵工,每日Send十封信差唔多,之後瞓覺,瞓到十二點或者一點起身,可以開電腦睇劇,睇電影,打下機,有咗電腦,呢個世界大把免費娛樂。到咗三四點,可能會覺肚餓,由於消耗唔多,可以考慮落街10蚊兩個包,或者食麥皮。Hea到晚上,如果有家人就返屋企食飯,冇就盡可能自己煮,節省少少。失業咗一個月,依照咁嘅生活方式,扣除必要開支,總支出大概平時返工四成左右,諗落都覺得好笑,我辛苦工作,為咗就係六七十歲後,可以享受類似咁嘅休閒寧靜嘅生活。原來失業已經可以做到,人生真係可笑,哈哈」。


【職場新人】畢業後每份工都做唔長 網民:唔好整花自己份CV
Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【政府工略】民政事務總署招聘兼職項目助理 時薪$57

    近日民政事務總署的第四科單位招聘兼職項目助理(大廈管理),時薪$56.5,有意申請兼職職位及政府工的人士就要留意了。

  • 【政府工略】兩部門分別招聘兼職 時薪最高$75

    有意申請兼職工作的你,可以考慮以下兩個政府部門近日招聘的兼職職位。

  • 【政府工略】4份政府兼職工作 時薪最高$631

    嫌全職工作困身,想尋找Part-time工作的你,可考慮最近招聘兼職政府工,可能有助你成為公務員的你︰

  • 【政府工略】環境保護署招聘兼職助理 時薪$69

    環境保護署正招聘兼職助理,主要負責辦公室支援工作,時薪為$69。

  • 【政府攻略】香港電台6份兼職 中三畢業都可申請

    香港電台(RTHK)的電台及電視部最近均招聘兼職工作,想搵份Part-time、政府工或於未來加入公務員行列的你,可以考慮一下︰

  • 【政府工略】高級經理頂薪近$9萬 有學位、有經驗即可申請

    食物及衞生局的自願醫保計劃辦事處最近招聘高級經理(自願醫保計劃),月薪港幣$70,590元至$89,460元(視乎經驗而定)。

  • 【職場熱話】研究︰其實自己一個食Lunch更開心?

    【經濟日報專訊】對於上班族來說,午餐絕對是一天之中最重要的一環。經過忙碌的早上,大家最關心的問題就是:「Lunch食乜好?」大多數人都喜歡午餐時間與同事一同出外用餐,既可以放鬆心情聊天,又可培養同事之間的感情。

  • 【職場人際】喋喋不休惹人討厭 5大同事不想聽的說話

    在辦公室各自工作其實很悶,偶爾跟同事閒聊、八卦一下,除了可以互相認識、了解,還可以抒緩工作壓力……

  • 【政府工略】民政事務局招聘助理行政經理 月薪$31,750

    最近民政事務局公民事務部(1)招聘助理行政經理(創意媒體),月薪$31,750元。

  • 【政府工略】懲教署招聘助理教育主任 頂薪達$7萬

    懲教署除了全年招聘二級懲教助理,最近亦招聘助理教育主任(通識教育),月薪由$30,165至70,090。