【職場熱話】Fresh Grad仲未搵到工 反稱要好好享受點解呢?

「幾時先做到退休呀?」投身職場後,打工仔覺得一輩子都是工作、工作及工作,想放長假可能要等到被炒或轉工空檔期。近日一名Fresh Grad於討論區發帖指,眼見身邊朋友一大清早便起身返工,自己卻能睡個夠,生活頹廢但好享受。


該名Fresh Grad表示,一開始看到身邊的朋友找到工作,覺得很大壓力,但現在眼見他們每天一大清早便起身返工,自己卻睡到「黃朝百晏」,雖然覺得自己有點頹廢,但很享受未搵到工作的日子,「Keep住send下CV,間唔中去見下工,申請埋政府工同Hea慢慢等」。

【職場熱話】洗碗工月薪逾1.5萬 Fresh Grad呻點解讀完U人工更低

事主更直言自己是個廢人,亦慶幸家人不需要他供養,「好彩屋企唔靠我開飯,唔會無聊啊,得閒去面下試,又有約下朋友去街,可能我本來宅,所以過得好開心」。

職場新鮮人諗緊乜?
有網民亦同樣未找到工作,深明事主的感受,「一樣Hea咗4個月了,星期五六兼職,星期日就出街街,星期一至四就留家Hea,爽爆了」。亦有不少Fresh Grad分享剛投身職場的經驗,「第一份工已經超辛苦,都唔知點捱幾廿年,仲要捱完咪又買唔到樓。唔買樓一個月三四千我都已經好夠洗,都唔知捱嚟做乜」、「好多老細出少少人工,就當人奴隸咁搾乾搾淨,燃燒生命」。

有人更分享多年前的一篇潮文,「每日起身慢慢食早餐,睇住旁邊啲西裝友趕頭趕命,自己懶懶飲杯奶茶。食完早餐,返屋企上網搵工,每日Send十封信差唔多,之後瞓覺,瞓到十二點或者一點起身,可以開電腦睇劇,睇電影,打下機,有咗電腦,呢個世界大把免費娛樂。到咗三四點,可能會覺肚餓,由於消耗唔多,可以考慮落街10蚊兩個包,或者食麥皮。Hea到晚上,如果有家人就返屋企食飯,冇就盡可能自己煮,節省少少。失業咗一個月,依照咁嘅生活方式,扣除必要開支,總支出大概平時返工四成左右,諗落都覺得好笑,我辛苦工作,為咗就係六七十歲後,可以享受類似咁嘅休閒寧靜嘅生活。原來失業已經可以做到,人生真係可笑,哈哈」。


【職場新人】畢業後每份工都做唔長 網民:唔好整花自己份CV
Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【政府工略】政府請兼職助理 負責檢測中心當值?時薪$120

    政府最近為加強防疫措施,會強制檢測大廈及工作場所,目的是透過檢測尋找隱性新冠肺炎病毒患者。強制檢測次數增加,以免出現人手不足問題,民政事務總署最近就招聘兼職非公務員合約行動助理(強制檢測公告/限制與檢測宣告),時薪有$120,入職條件不高,可是要到流動採樣站或社區檢測中心當值。由於有一定風險,又有幾多人會應徵呢?

  • 【職位招聘】旅遊業疫苗中心有咩空缺?做登記員日薪$1300!

    新冠肺炎影響各行業,前線打工仔無工開的情況尤其嚴重。為降低失業率,增加香港人就業機會,政府早前為旅遊業從業員推出約2000個為期5個月的職位空缺,該計劃由即日起至下周一接受報名,會分階段招聘人手。在2000個職位空缺中,登記員日薪達$1300,成打工仔的熱門應徵目標,究竟哪些人符合入職條件,而有興趣的又可以到哪裡申請呢?

  • 【政府工略】民政事務總署請兼職 社區幹事時薪$62.1有乜做?

    每次政府招聘全職工,都吸引到不少求職者申請,如果兼職工又有幾多人有興趣呢?假如你正尋找一份短期的兼職工作,不妨考慮民政事務總署聘請的兼職社區幹事,每小時時薪$62.1,入職要求不高,有意報名的人可於2021年4月8日前遞交申請表格。

  • 【政府工略】香港電台請字幕系統操作員 兼職時薪$100

    香港電台最近為電視部字幕及節目宣傳組招聘人手,兼職字幕系統操作員時薪有港幣$100,為政府非公務員職位,只要符合以下條件,可於2021年4月9日前遞交申請表格。

  • 【政府工略】消防處請兼職後勤助理 中五學歷 時薪$99?

    好多打工仔小時候的夢想都是成為消防員,可是投考消防員的難度甚高,需具備體能及應變能力,因此並非人人都能夢想成真。不過,消防處最近招聘的兼職合約事務助理,入職要求不高,而且無需體能測試,有興趣加入消防處的,不妨在2021年3月23日前遞交申請表格。

  • 【政府工略】教育局請運動教練 時薪$318

    「做運動無出息」、「打咩波呀讀書啦」,相信很多熱愛運動的人,小時候經常聽父母對我們說這番說話,其實做運動不但對身心健康有益,亦可以成為個人的事業。最近教育局為學校招聘各類運動兼職教練,若你有相關的資格及想賺外快,不妨申請以下的職位,時薪$318。

  • 【政府工略】消防處請兼職助理 時薪$105 最緊要識…

    消防處請人!不過今次聘請的並非消防員職位,而是為招聘、訓練及考試組增加人手 — 兼職合約社區關係助理,時薪高達$105,不用考體能及訓練,只要你具備以下的能力,即可申請。

  • 【政府工略】食環署請助理小販管理主任 月薪$21340至$30235

    食物環境衞生署最新招聘的助理小販管理主任,屬公務員職位,除了薪酬是根據公務員總薪級表制定,由第8點(每月21,340元)至第14點(每月30,235元),成功應徵的更可享附帶福利,包括有薪假期、醫療及牙科診療,而在適當情況下,更可獲得房屋資助。

  • 【搵工快報】零售業有轉機?多個大品牌有全職兼職職位空缺!

    新冠肺炎重創各行各業,零售業、飲食業、旅遊業首當其衝,可是隨著本港疫情逐漸減緩,確診數字下降,不少行業都陸續重回軌道,當中零售業有不少大品牌釋出多個全職及兼職職位空缺,包括一田、馬莎等,有意尋找零售業工作的打工仔,不妨查看品牌的入職條件,透過CTgoodjobs網站或搵工快申請有關職位吧!

  • 【政府工略】民政署請行政助理 月薪$26,000 負責選舉工作

    民政事務總署最近為大埔民政事務處招聘行政助理,負責選舉及投票的工作,以非公務員條款聘用,月薪有$26,000。如對此職位空缺有興趣,可於2021年4月14日前遞交申請表格。(按圖了解申請詳情)