【職場熱話】Fresh Grad愈做愈無自信 一招避免有甩漏

剛剛入職經常要麻煩同事,又怕工作上有錯漏會連累同事和上司,有什麼方法可以盡快適應新的工作?有網民表示剛入職一個月,表示自己至今仍要經常請教同事,10個步驟又永遠少做了1、2個,即使老闆很用心指導,但自己仍然沒有改善,開始愈做愈欠自信,擔心會連累老闆,於是在討論區請求網民指點。


【職場熱話】Fresh Grad還未適應全職工作? 醒你3個小貼士

一招避免做嘢有甩漏:Checklist
有網民同樣問到「明明啲嘢係識,但成日做漏少少比人周(捉到)」,大多留言都提醒各位打工仔初入職時要準備好一張清單,記下工作的細節和注意事項,完成工作要檢查一次,確保自己跟足每個步驟,減少犯錯的機會。「有時間就模擬個流程一次,但小心唔好真係落咗單/做不能取消的步驟。冇得真做,都要喺個腦到Run一次流程。」

向老闆發問的技巧
老闆指導時也要邊記邊寫下,「唔好怕醜,有心教嘅會等你記好一個step再繼續講」,有不清楚的地方就即管發問,更提醒事主「唔好自己去估,因為隨時會估錯」。不過,發問也需要技巧,網友指應該自行思考和解決問題,如果15分鐘後仍未有頭緒才發問。另外,盡量把問題儲起,待上司或老闆不太忙的時候一次過發問,不用經常麻煩別人,同時更顯得你有用心整理過工作上遇到的困難。

【職場人際】剛投身職場交不到朋友一句道出何謂「職場友誼」

Look out for further updates on our Facebook fan page!