【職場男女】女同事歷任男友遍佈全公司 同事表示難以置信

對於辦公室戀情,人人取態各有不同,有人本着「喺度食,唔好喺度屙」的心態,堅拒在公司發展戀情;有人則抱持開放態度,緣份來了,自然會拍拖。但是,有沒有想過,當戀情一旦結束,跟尚在同一公司的前男/女友又應該如何相處?有打工仔最近聽聞工作10年的女同事,歷任男友遍佈全公司,令人嘖嘖稱奇...

延伸閲讀:【職場奇聞】女同事老公踩上公司 事情發展令同事目瞪口呆

30出頭女同事 曾與各部門同事拍拖

事主最近聽聞一名30出頭、性格爽朗的女同事,原來曾與各部門同事拍拖:「聽聞佢過去10年,同公司內幾個部門嘅男人都拍過拖,有啲仲同過居,而幾個男人而家仲喺呢間公司度做...我聽到簡直難以置信,唔老尷咩?」。雖然有些人對於辦公室戀情甚為開通,但有些人就會覺得難以想像:「究竟咩心態嘅人先會咁唔怕羞,同幾個ex同一間公司?」。與舊情人同公司固然難免尷尬,而另一點令事主感到好奇的是,到底這位女同事的3個前男友,若在公司碰見,會說甚麼?

這種感情狀況令人「諗唔透」
帖文引來不少網民留言,有人認為無甚不妥:「如果唔係分手反晒面,咁有咩問題?分手都可以做普通朋友」、「可能(女同事)好鍾意份工,或者人工好好、工作氣氛好」。相反,有人就覺得非常意外:「我個人太簡單,見到呢啲感情狀況咁複雜嘅故仔會嚇親」、「唔明點解有人會喺公司搞男女關係。試過同一個部門同時有4對情侶,有啲仲要已有另一半」。有人就表示始終不能理解這種心態:「我都遇過咁嘅case,真係諗唔透」。

延伸閲讀:【職場男女】因男同事一個舉動而耿耿於懷幾個月 OL:佢係咪唔鍾意我?

各前男友互動

有網民與事主一樣,對各前男友在公司裡的互動深感好奇,有人就提出,到底幾位男士在洗手間裡相遇,會否交談?如會,對話內容會是甚麼?不少網民就回應指,其實男士如廁根本不會交談太多。有人亦幻想將來若女同事結婚擺酒,可邀請所有前男友出席:「咁咪好囉,請飲時前男友坐一圍,唔會尷尬」。

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【兩性關係】30歲未結婚有問題?打工仔被同事催婚︰顧好自己先啦!

    社會轉變,香港人越來越遲婚,無論男或女都專注事業,望可以賺錢買樓或移民,提升生活質素。普遍來說,30歲未婚的大有人在,對年輕人來說這並不是一回事,可是有些思想較守舊的人,卻認為30歲未婚好古怪,就如有位打工仔最近在討論區出Post,指自己30歲,經常被親戚、同事催婚,令他感到非常煩厭,更謂「結婚一定要生?我唔生唔得?生完佢哋養?」

  • 【職場兩性】與同事女友日日見 夜晚仲要傾兩個鐘電話 打工仔無奈︰究竟仲有咩好講?!

    辦公室戀情是不少打工仔都經歷或見證過的事,有人認為可以經常與另一半見面、放閃是十分Sweet的事,不過其實和同事拍拖也不一定是好事,有時候甚至會帶來更多麻煩和困擾。

  • 【職場熱話】上司經常批評同事另一半 打工仔︰拍拖又關你咩事?

    有時候,上司在工作上意見多多,雖然打工仔大感不爽,卻又無可奈何。不過,如果上司大肆批評你的私生活,你又會如何應對呢?

  • 【情人節】玩交友APP可以搵真愛?過來人分享6大成功配對秘訣

    交友App近幾年大受歡迎,尤其在疫情下,單身人士較少機會出外結識朋友,唯有靠各類型的交友App,在虛擬世界中尋找心儀對象。很多人質疑網上交友的安全及出Pool成功率,讀者K小姐(化名)曾玩過至少5款交友App,最終於去年覓得真命天子,準備做牛年新娘。

  • 【職場熱話】女上司終於拍拖 打工仔︰終於唔使半夜接佢追魂Call!

    相信不少打工仔都同意,單身女上司在一間公司就有如「惡夢」的存在,因為她們大多都工作狂的特性,不但要求高而令員工壓力大,嚴重的更會奪去員工的私人時間,跌入「無間地獄」。

  • 【職場熱話】公司男女關係七國咁亂 打工仔︰一句唔小心就可能講錯嘢

    有些人視辦公室戀情為「見光死」,也有人認為香港人工作繁忙,見同事比見家人的時間更長,發展辦公室戀情也是人之常情。當然,感情事容易成為同事間茶餘飯後的話題,但你又有沒有想過,這些是非也可讓你造成困擾?

  • 【職場熱話】發現同事做緊第三者 事主︰點解要畀我知道呀?!

    本來在職場上有適當的八卦是正常不過的事,不過如果那個八卦是「不能說的秘密」,你又會怎樣做呢?

  • 【兩性關係】畢業後工作多年 識唔到女仔? 打工仔︰幾時到我結婚

    有人話畢業後,踏出社會工作就好難認識異性,尤其工作繁忙,莫講話識新朋友,就連食飯時間都不夠,經常獨自一人上班下班,的確很孤獨。有打工仔身同感受,在討論區發帖子分享個人經歷,「上星期我中同好兄弟派帖畀我,今朝又收到同事張帖,搞到我諗緊自己到底幾時有拖拍,幾時可以結婚……」你又有同一感受嗎?

  • 【職場熱話】女同事Email派喜帖人人有份 網民大呻好似畀人打劫

    年尾是熱門結婚日子,代表又是時候收到紅色炸彈,雙手乖乖奉上人情。相熟的人結婚固然開心,不過如果是一位「無講多過五句嘢」的同事,突然用Email寄出請帖廣邀大家出席婚宴,你會選擇斷然拒絕,還是念在一場同事「畀面」送上人情呢?

  • 【職場文化】交友App怪人多?打工仔:佢一嚟叫我幫佢check英文文法…

    現世代喜歡用交友App認識新朋友,除了因為方便外,打工仔工作忙碌,很少時間參與工餘活動,不如用交友App重點出擊,增加脫單的成功率!加上這段受疫情影響的時間,要認識新朋友,真的難上加難,所以增加了交友App的使用率及提高其普及度。可是,在擇友方便,仍是有很多怪人……