【職場男女】女同事歷任男友遍佈全公司 同事表示難以置信

對於辦公室戀情,人人取態各有不同,有人本着「喺度食,唔好喺度屙」的心態,堅拒在公司發展戀情;有人則抱持開放態度,緣份來了,自然會拍拖。但是,有沒有想過,當戀情一旦結束,跟尚在同一公司的前男/女友又應該如何相處?有打工仔最近聽聞工作10年的女同事,歷任男友遍佈全公司,令人嘖嘖稱奇...

延伸閲讀:【職場奇聞】女同事老公踩上公司 事情發展令同事目瞪口呆

30出頭女同事 曾與各部門同事拍拖

事主最近聽聞一名30出頭、性格爽朗的女同事,原來曾與各部門同事拍拖:「聽聞佢過去10年,同公司內幾個部門嘅男人都拍過拖,有啲仲同過居,而幾個男人而家仲喺呢間公司度做...我聽到簡直難以置信,唔老尷咩?」。雖然有些人對於辦公室戀情甚為開通,但有些人就會覺得難以想像:「究竟咩心態嘅人先會咁唔怕羞,同幾個ex同一間公司?」。與舊情人同公司固然難免尷尬,而另一點令事主感到好奇的是,到底這位女同事的3個前男友,若在公司碰見,會說甚麼?

這種感情狀況令人「諗唔透」
帖文引來不少網民留言,有人認為無甚不妥:「如果唔係分手反晒面,咁有咩問題?分手都可以做普通朋友」、「可能(女同事)好鍾意份工,或者人工好好、工作氣氛好」。相反,有人就覺得非常意外:「我個人太簡單,見到呢啲感情狀況咁複雜嘅故仔會嚇親」、「唔明點解有人會喺公司搞男女關係。試過同一個部門同時有4對情侶,有啲仲要已有另一半」。有人就表示始終不能理解這種心態:「我都遇過咁嘅case,真係諗唔透」。

延伸閲讀:【職場男女】因男同事一個舉動而耿耿於懷幾個月 OL:佢係咪唔鍾意我?

各前男友互動

有網民與事主一樣,對各前男友在公司裡的互動深感好奇,有人就提出,到底幾位男士在洗手間裡相遇,會否交談?如會,對話內容會是甚麼?不少網民就回應指,其實男士如廁根本不會交談太多。有人亦幻想將來若女同事結婚擺酒,可邀請所有前男友出席:「咁咪好囉,請飲時前男友坐一圍,唔會尷尬」。

Look out for further updates on our Facebook fan page!