【職場英文】“siu4”定“laugh die me”?點同外國同事解釋呢d港式網絡潮語?

在辦公室和香港人同事傾偈大聲笑,身邊外國同事聽到一嚿雲?香港人熟用的港式英文Konglish 滲透於日常同工作生活中,最常用的「add oil」更受到國際認可,被收納於權威字典《牛津英語詞典》(Oxford English Dictionary)。在更多Konglish成為國際認可的詞語之前,要如何跟身邊外國同事解釋?

雖然以上日常用慣的港式英文直譯都有潛入《牛津英語詞典》的潛質,在此之前學會正確講法,令你在生活中同工作上溝通減少障礙。

【職場英語】仲講Long Time No See?撇甩港式英語 即學30句實用句子!

【網民職場Talk】移民前要進修職業技能? 網民:練好英文先啦!

【面試攻略】用英文見工口窒窒?記實10個單字建立專業形象

⏩⏩  大把兼職、散工、前線好工等緊你!即用「搵工快」WhatsApp 搵工  ⏪⏪
 

Look out for further updates on our Facebook fan page!