comScoreTag
FancyBox
FancyBox

人際八卦

背脊骨落散水請


賈心潔



last day treat
散水是一門學問,$3一件蛋撻、餅卡換$4一件西餅是基本消費。當然不排除有人真心感激多年包容照顧,漏夜自家製溫暖牌布甸Cupcake甚麼甚麼的。

「嘻~ 我下個星期last day,諗住唔請同事食散水餅喇。不過你估下我點樣向大家聊表心意?」無聊朋友T蠱蠱惑惑,眉宇間流露出對生命的無限熱愛。「點呀你又?」我盡量以冷漠言語掩飾對真相的極度好奇。

這個T,最喜歡賣關子,你愈好奇他就愈吊癮,所以務必冷漠對待。「你可唔可以畀啲振奮人心啲嘅反應?」他愈覺得無癮,愈快開估。

「得喇,咁你唔好講喇。」

「紫菜呀。我諗咗幾晚喇!靈機一觸。呢個得唔得?」T自己講自己笑。

「嘩!好得呀,夠平。」我真心失望,愈失望愈要扮得興奮。「不過到底係諗咗幾晚?定靈機一觸?」

「哈哈哈!呢隻並唔係一般紫菜,而係『小老闆』紫菜。」T一邊講一邊笑,而我已經笑到肚痛,說不出一句話來。虧他想得出。

散水是一門學問,$3一件蛋撻、餅卡換$4一件西餅是基本消費。有人以慳為大原則,首選獨立包裝朱古力,除開約$2有交易;有人則傾家蕩產一味要豪,寓意自己泊到好碼頭;亦有人但求完咗件事,求其就手;當然不排除有人真心感激多年包容照顧,漏夜自家製溫暖牌布甸Cupcake甚麼甚麼的。不過講到心思,T今次贏晒!

「行啦!我而家就請你食齋鹵味。」

延伸閱讀︰
- Have a nice Last Day!

- 萬用笑料Generator(公、私適用)

- x前要做的事

- 吞咗啖氣得啖笑 – 同事7笑位

- 離職問卷蠱惑填法

上載日期︰2013年9月6日


讚好 CTgoodjobs 專頁,獲取更多求職資訊!

以上內容及資料僅屬個別作者的個人意見,並不代表www.CTgoodjobs.hk的立場。CTgoodjobs對因以上人士張貼之資訊內容所帶來之損失或損害概不負責。

Free Subscription

Email