comScoreTag
FancyBox
FancyBox

Job Interview

【自我介紹】HR毒舌回應5大禁答


CTgoodjobs編輯部



搵工, 面試, 求職, 見工, HR, interview

「自我介紹」環節堪稱逢in必出,唯HR透露,不少求職者的表現均強差人意。

求職面試,求職者通常櫈都未坐暖,就要即刻要接波——「請你介紹一下你自己。」面試官/ HR沒尾音地說。「自我介紹」環節堪稱逢in必出,唯HR透露,不少求職者的表現均強差人意。CTgoodjobs編輯仔今期特意Chok出HR心目中的5大極品「禁答」,兼搭單加送靚答3大要訣。

HR爆「自我介紹」5大禁答:

禁答1︰自誇
例︰「我本名盧勝強,不過大家通常都叫我做叻叻豬。」

HR毒舌回應:如果真係醒,就唔會用個咁蠢嘅方法話自己醒啦。自我介紹中,自誇之詞可免則免。

禁答2︰小學雞
例︰「我好有領導才能,表現最好嗰次係小學做班長……」

HR毒舌回應:代表作要數到小學?即係之後無嘢見得人啦。得,唔該。

禁答3︰潮語
例︰「是咁的,本人真係Day Day都想瘋狂返工!」

HR毒舌回應:潮語幾精警到位、幾能夠將閣下的心情表達得淋漓盡致都好,官方面試中講呢啲,只能說係中晒伏。

禁答4︰廢唱
例︰「我沒有6呎高,我卻會待客好~」

HR毒舌回應:好地地,唱咩鬼嘢歌?阿姐都係咁話。

禁答5︰爛Gag
例︰「我份人謙過羅仲謙。」

HR毒舌回應:真係笑你驚你嬲。即係咁,世上最失敗的笑話,莫過於講出嚟令到自己俾人笑。

【自我介紹】靚答3要訣
1/ 搵啱切入點
面試前,求職者應先找出應徵職位須具備的特質,並以此作為框架。以流行雜誌編輯為例,不妨強調良好語文能力及潮流觸覺。

2/ 畀實例
求職者sell自己的賣點,離不開「經驗值」與「能力值」2項。闡述時,切忌一味自high吹噓大堆形容詞,而例子和證據欠奉。對於對家(即「Sydney Mouse」的面試官)而言,這是很「趕客」的。

3/ 強調比較優勢
舉例時,求職者宜提供具體而具競爭力的證據,如相關學科成績優秀、曾獲業界嘉許等。只有真實故事,才能有效引起面試官追問下去、展開深入對話的興趣。

更多關於《無可挑剔的5分鐘自我介紹》,按此

延伸閱讀︰
-【搵工懶人包】100款CV即時下載

-【搵工面試】加分記住5個點

-【搵工面試】Fb刁難10問+折彈秘技

-【搵工面試】4大「無得輸」法則

-【見工老尷】8大求職搵窿瓹

上載日期︰2015年5月13日


讚好 CTgoodjobs 專頁,獲取更多求職資訊!

以上文章由www.CTgoodjobs.hk編寫,文章版權屬CTgoodjobs所有。任何人士或機構如欲刊登有關文章於其他網站或刊物,都必須要以書面方式獲得批准,詳細情形請電郵至editor@CTgoodjobs.hk查詢。CTgoodjobs對一切侵犯版權行為保留追究權。

Free Subscription

Email