comScoreTag
FancyBox
FancyBox

人際八卦

致我們都笑過的膠人膠事


賈心潔



laughter
你咪即管笑囉,睇下幾時輪到你。
「真係報應……以前笑人,而家自己真係做返晒……」朋友P初為人母,懺悔中洋溢滿滿的greatest love of all。我聽到,除了打了個冷冷的大冷顫之外,心底裡深深體會到笑人不要笑得太盡的深刻道理。

針唔拮到肉,永遠唔知痛。

「我真係覺得小公主好可愛。」P說著說著,眼睛瞇成一絲。我反眼也來不及,旋即汲取教訓——不要笑得太盡。

P生仔前,絕對是那種憤世嫉俗的機車女,有事沒事,都抱著「講你又唔明,笑你又驚你嬲」的態度。

「『第日我生女,第一時間就教佢揸槍,我寧願佢講粗口,都唔可以容許屋企有個公主囉。』唔知邊個講架呢可?」我陰陰問。

我們都笑過的膠人膠事︰
1/ 結婚派喜帖請飲,唔知點解要夾幾張2R chok樣結婚照。
2/ 瘋狂在facebook等社交媒體更新孩子成長日誌。不是叫「小公主」、「小王子」,就一定是燒賣、包包、腸粉、蛋散或甚麼甚麼的。
3/ 老闆、上司一定是個食古不化、被時代淘汰的大白癡。
4/ 認為只要今次成功跳槽過檔,就可以避過以後一切不如意或小圈子是非。
5/ 深深相信「靚女不上廁」是事實。
6/ 兒時偶像MTV,台風簡直不得了。
7/ 奮不顧身,去追一個夢。

「你咪即管笑囉,睇下幾時輪到你。」P彷彿風景都看透。

不知道,人要經歷多少,才煉成這樣的修行。

延伸閱讀︰
- 比裸辭更勇……

- 【有食唔食】女人有婚唔結的原因

- 發雞盲愛情

- 無謂故事

- 計準條數,先好跳槽

上載日期︰2014年10月31日


讚好 CTgoodjobs 專頁,獲取更多求職資訊!

以上內容及資料僅屬個別作者的個人意見,並不代表www.CTgoodjobs.hk的立場。CTgoodjobs對因以上人士張貼之資訊內容所帶來之損失或損害概不負責。

Free Subscription

Email