良禽擇木而棲 搵工跳槽7不可!

良禽擇木而棲 搵工跳槽7不可!
CTgoodjobs 編輯部
農曆年後為傳統「跳槽旺季」,不少打工仔收到花紅後,都會密謀轉新工。良禽擇木而棲,搵工跳槽無可厚非,但如果你是下列7不可中其中一種「跳」法,就要留意了:

1不︰「獅子開大口」
求職者搵工跳槽,期望薪金一般開價比現時薪金高10%至20%;若從事資訊科技零售酒店餐飲等暢旺行業,亦可要求15%至30%的加幅。唯千萬不可「獅子開大口」,人地分分鐘「請唔起」。

2不︰「跳」得太密
80後及90後要留意,有否予人「做唔長」的印象。建議打工仔不宜太「跳躍」,每份工最好做滿至少1年至2年。

3不︰走唔郁
一般來說,工作年資以3年至7年為重要關口,要走就趁這段時間走;否則,安逸太久,轉工動力及條件下降,想走都無得走。

4不︰大雞食細米

有求職者每每為著月薪$500至$1000跳槽,結果人工加來加去亦不過一千幾百,競爭力卻不見得有所提升,卻反成負擔。

5不︰為走而走
跳槽總有原因,姑勿論理由有多「行貨」,如長遠發展、挑戰自己、更佳待遇等,假如純粹是因為懶,不想工作想跳槽,則並非可以接受的原因。無論為人生好,為見工好,跳槽之前務必想清想楚。

6不︰明目張膽

跳槽是打工仔「死罪」,無論多想跳槽或胸有成竹,都不要過分明目張膽,洩露風聲。而且「走得好好睇睇」,亦是打工仔應有的品格修養。

7不︰「唔理好醜,但求就手」
你懂的,記得要為自己的選擇負責任。

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

More