【行業趣聞】IT人分享趣事 同事經常話死機其實係…

【行業趣聞】IT人分享趣事 同事經常話死機其實係…
正所謂,家家有本難唸的經,其實套用在職場上亦是一樣,每個行業都有其鮮為人知的辛酸,只有行內人才會知道。身為公司的IT Support,要處理的除了客人的要求,還有公司同事的求助。有任職IT行業的網民向社交媒體專頁《奴工處》投稿,分享公司趣事,引來不少同行的共鳴。

當工作時遇上任何與電腦有關的問題,相信一眾同事都會第一時間急call公司IT人幫手。作為IT人,事主的工作就是為同事排解疑難,不過他遇過最多的問題,其實都是沒有問題:「例如同事話電腦死機,結果係無開機或插蘇甩咗;電腦無畫面,其實係無開螢幕;滑鼠用不到,因為根本無入電…」,令人啼笑皆非。

彼此多做一步 避免低級錯誤
帖文一出,引起一眾IT人的共鳴。有網民分享更多辛酸事:「email用唔到搞一大輪原來係入錯密碼」,「有人話USB手指壞咗,其實係插錯位」。對於同事的大意,一眾IT人都十分無奈。不過,亦有網民認為IT人有責任為同事解決任何困難,「係專業嘅,就應該問下同事基本問題先,唔係去到先發現」,「有啲IT同事淨係識叫人重新開機,或者問一堆無人明嘅問題,我識就做埋佢個位啦」,「服務性行業係咁架啦,好過日日死server啦」。

事實上,要避免出現以上「蝦碌事」,用家在求救前應該多做一步,先檢查電源和開關鍵等,避免加重IT同事的負擔。
Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

More