衰老細4大作用

文:子都

幾乎每間公司都會有個衰老細,正如空氣中必定存在病菌。雖然佢地無疑係社會毒瘤,但如果廣大打工仔能夠抗衡佢,其實佢都能夠為大家帶嚟正面影響。學Friedrich Nietzsche話齋:「What doesn't kill you makes you stronger」。

1. 團結下屬
衰老細其中一個特點就係乞人憎,而乞人憎嘅人往往會係眾矢之的。當所有同事都非常唔妥個衰老細,大家就有一個共同敵人,既然坐埋一條船,自然守望相助,同仇敵愾,槍口對外。你會發現衰老細手下通常有一班十分團結嘅員工,有時關係直情好到做乜都一齊。例如公司食飯,衰老細坐嗰枱勁多吉位,其他枱就多人到要加櫈;一班同事傾偈傾到興高采烈,衰老細一出現全部人同時收晒聲,合唱團都無咁夾。

2. 訓練員工耐性
衰老細又名腦細,佢哋離地、缺乏common sense以及基本生活自理能力,所以員工每日同佢哋相處,都係對耐性嘅訓練。相信唔少人都遇過唔識中文輸入法嘅老細(留意返,其實中文係香港法定語文而佢唔係外國人),搞社交網站或網上媒體但唔識用facebook、instagram(留意返,其實facebook出咗13年,已經out out地,instagram都出咗6年),小生仲聽過有腦細搭搭吓車發現唔見屋企鎖匙打畀員工求救,叫員工幫佢哋屋企訂蒸餾水,兼且幫佢隻狗約獸醫打針……莫講話流落荒島,佢哋連喺城市都生存唔到。

3. 提供笑料、金句
之前講過,腦細個腦特別細,有啲甚至疑似腦部功能殘缺(簡稱腦殘),由此衍生好多笑料、金句,經常令員工忍俊不禁,為沉悶嘅工作帶來無限歡樂。例如曾經有火爆腦細公然用粗口辱罵員工,該員工基本上已習以為常,聽到麻木,無表情無反應由佢發癲,點知峰迴路轉,個腦細自己鬧人鬧到喊!被人鬧嗰個都未喊,佢喊乜呢?其他人一路做嘢一路食住花生等睇戲,簡直係Highlight of the day。

至於金句,亦係句句精警層出不窮,最經典莫過於「我覆咗個Email唔代表我睇咗」、「我唔係針對任何人,但你XYZ*(^%^$*^)」、「我唔知點,總之你搞掂佢」(英文版:I don't know how, just make it happen),真係聽到眼都費事反。

4. 成為反面教材
衰老細,通常都係老屎忽,個屎忽黐住公司少則十幾年,多則幾十年。由於個人無乜料又不思進取,所以無論佢人緣幾差,或份工幾無聊幾惡啃,佢都只可以喺現職公司獻世,根本無能力搵到第二份工或有任何事業突破。當你望住佢,你就會深深體會到何謂生無可戀、行屍走肉,時時刻刻提醒你,千祈唔好成為好似佢咁嘅可憐蟲。


Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【網民職場Talk】全公司加薪原來唔係人人有份 打工仔「衰多口」出事?

    每逢新年,又是公司檢視和調整員工薪金的時間,有公司每年一次薪酬檢討,而加薪幅度大多按員工表現,或按公司業績而定。打工仔努力工作,為的無非是升職、加薪。有網民向社交媒體專頁《奴工處》投稿,分享自己發展公司加薪並非人人有份,更無辜「中箭」,被大家批評為「大喇叭」。

  • HOT【網民職場Talk】不善與人交際? 網民列數多份「One-man band」職位

    職場上總有外向及內向的打工仔,任職服務業的難免要經常面對顧客,但是一般打工仔上班也要習慣與同事、上司......

  • HOT【職場熱話】調查︰25%人派利市縮水 兩種情況下唔知派唔派好?

    小朋友或未婚男女都期待農曆新年收利市,但有調查顯示,受經濟前景不樂觀影響,今年派利市預算傾向保守,25%人表明今年派利市金額會「縮水」,比例較去年增14個百分點,逾半會封20元利市。

  • 【人際關係】拜年時閒聊5大陷阱 話「你嘅手袋好靚」都有錯?

    一大班親戚一年可能只見一、兩次,趁着拜年這個最齊人的時機,不少人都會問到大家的近況,「而家返咩工呀?」、「拍拖未呀?」......

  • HOT【職場人際】仲托住個頭?4個小動作令你人緣變差

    有沒有留意到,有些人雖然工作能力很高,卻總是無機會負責大Project,甚至多年未能升職?這很可能是因為平時建立的個人形象讓人覺得不可靠。很多不自覺的小動作會影響別人對你的觀感。久而久之,除了工作上未能獲得信任,人緣也會變差。

  • 【鼠年開工】辦公室坐向有講究?新一年想升職加薪留意幾點

    【經濟日報專訊】金豬年已到尾聲,是時候除舊迎新。華人傳統相信風水,故不少企業會部署辦公室風水陣,迎接新一年挑戰。而打工仔亦要注意職場儀表,不少人亦準備整理辦公室擺位,以求驅小人、免病痛,希望工作自能事半功倍。

  • 【鼠年開工】職場著衫開運大法 圖案、顏色、配件都有講究

    【經濟日報專訊】來到鼠年,大家要在職場致勝或順順利利,風水師鄭文珂建議大家多穿戴有牛、猴等圖案的衣飾較為有利。

  • 【鼠年開工】想防小人、旺桃花?老闆員工辦公室擺位大不同

    送豬迎鼠,職場辦公室亦要重新擺位,大家都希望防小人、旺桃花與聚財,原來老闆與員工的擺位有異。

  • 【職場人際】新人參與公司飯局要醒目 網民列數5大潛規則

    還有不到2星期就到農曆新年,不少公司都會趁這段時間舉辦公司春茗或晚宴,大公司甚至會延開數十席,邀請公司上下一同參與......

  • 【職場人際】與同事尷尬無計傾?5個問題開啟話匣子

    都市人工作繁忙,每天留在辦公室的時間長達8至12小時,與同事相處的時間比家人、朋友還要多。不過,即使與同事們朝夕相對,亦不代表關係特別好。可能你與同事之間的對話僅限於工作上,每次開口都是討論工作進度、工作目標,或埋怨那個客人很難搞、那個客人要求多多等,從來不會談及私生活,除了工作就沒有甚麼話好說,下班後踫到面更感到尷尬萬分,這個時候你可以嘗試用以下5個問題去打開話題,拉近彼此的距離。