comScoreTag
FancyBox
FancyBox

見工面試

【被選中嘅細路】見工5招突圍





文︰魏民菁

wewantyou
天真豬,要成功抱得Offer歸又豈能紙上談兵?

是咁的,最近有調查發現本港整體CV的誤差率有18%,位居亞太地區第二高地區。當中有關工作經驗的誤差率最高,達45%(詳情按此)。天真豬,要成功抱得Offer歸又豈能紙上談兵?搵工終須見「家翁」,去到實戰面試,記住留意以下5個點:

1/ 搶眼裝扮
通常面試都係著黑色老西,但個個如是,就會變得毫無個性(唔信?按此

如果一定要著套裝見工,不妨配襯耳環或頸鏈等單品,以加深面試官記憶。若唔使著Suit,就可選擇與自己膚色相襯的衣服,那怕是一件One piece裙,或是一件格仔恤衫,都足以令HR記住你。

更多面試衣著學:
- 8大面試衣著敗筆逐個執

- HR「no eye see」10大儀容衣著

- 搵工面試︰「色」誘HR 見工最忌橙人

2/ 保持笑容
笑容幾時都係搵工面試的最強武器,萬能Key是也。無論你識答、唔識答、淆底定躁底,都可笑一笑,幫自己打打底。

【介紹番】微笑的學問
笑容能加強親和力,牛津大學肢體語言學家科利特歸納出6種笑容,分別為︰
- 揚眉笑,讓人感覺自在、沒威脅
- 壓眉笑,可展權威,搵工面試或傾生意時最有利!
- 現魚尾紋笑,予人真摯感覺
- 咧嘴大笑,正能量爆燈
- 仰頭張口而笑,給人願意分享秘密的感覺
- 頭稍向下、抬眼展笑,流露挑逗之意

3/ 說話簡而精
面試唔是清談節目,沒必要由小學補充練習無間做的生活開始講起。建議在面試前寫下自我介紹及答題大綱,最好準備一兩個自己遇過的獨特經歷或深刻小故事,適時突顯自己賣點與實力。

4/ 有效控制時間
即使面試時氣氛輕鬆和諧,求職者亦要時刻打醒十二分精神,切忌只管自high而忽略HR的存在。作答時,宜因應面試官的反應,適當調整答案的長度(一般以5分鐘為限);若發現超時,不妨稍作停頓,配合面試官指示,隨機應變。

5/ 禮儀做全套
面試完畢,散水走人,無誤。不過,為免無辜辜「林美香」,求職者宜保持耐性。面試完結時,應禮貌地向HR或面試官握手道謝,微笑示好;並於面試後24小時內發感謝信,把握機會爭取筍工。

提提你:握手是交流,關乎第一印象,稍稍用力,然後簡單說句︰「多謝!」或者「好高興認識你。」已經足夠。

延伸閱讀︰
- 【港豬傾人工】5大「蝕章」位

- 【搵工面試】KO面試官必問7題

- 面試妙答(13)︰理想工作係乜?

- 【淆底不如打底】行為面試常問20題

- 面試妙答(12)︰有無in其他公司?

上載日期︰2016年4月12日


讚好 CTgoodjobs 專頁,獲取更多求職資訊!

Free Subscription

Email