comScoreTag
FancyBox
FancyBox

Health & Leisure

要隻「唔Duck」,得唔得?


珍妹



rubber duck
得得得,為了打張「好人咭」,打工仔疲於奔命。比起一隻聲稱「可以治療心靈,放鬆心情」的Rubber Duck,誰說香港不是更需要一聲「唔Duck」?

Rubber Duck來港才一個多星期,旋即風靡本港萬千市民及遊客。有研究指,看得意動物圖片,有助提升工作效率(詳情按此),我們有理由相信,在維港放一隻Rubber Duck,以至強迫症式在facebook進行膠鴨洗版儀式,均有助加快已經夠「唔使急最緊要快」的香港工作及生活步伐。然而,有幾多打工仔其實更需要一隻「唔Duck」?

象徵愛、快樂及和平的黃色Rubber Duck,2007年率先在法國登場,六年多來「游」歷多國,今次訪港,連日迫爆尖沙咀。事實上,不管有沒有膠鴨到訪,香港人對於「Duck」,早已達到沉溺程度︰

老細吩咐︰「份計劃書完全唔掂,同我由頭做過。」
打工仔︰「得得得,係嘅係嘅。」

永遠是對的客戶下午5點59分要求︰「麻煩今日之內幫我改好個Key art。」
打工仔︰「得得得,無問題。」

同事求救︰「死火喇,個Presentation聽日要交,你可唔可以幫幫忙?」
打工仔︰「得得得,想點做?」

膠鴨之父、荷蘭藝術家Florentijn Hofman形容,Rubber Duck無國界之分、無種族歧視、無政治色彩,可以治療心靈,放鬆心情。膠鴨愈受歡迎,是不是愈反映香港人愈需要心靈治療和心情放鬆?得得得,為了打張「好人咭」,打工仔疲於奔命。比起一隻聲稱「可以治療心靈,放鬆心情」的Rubber Duck,誰說香港不是更需要一聲「唔Duck」?

「唔Duck」心底話︰
1/ 別把「唔得」當作個人否定或人生攻擊。
2/ 「唔得」並非定案,唔與得之間是29與30之間般遼闊的討論空間。
3/ 「唔得」不是永遠唔得,只是暫時唔得,唔得可以傾到得。別勉強,以免吃力不討好,唔做好過做。
4/ 說「唔得」之後,建議送上誠懇的微笑,有助緩和氣氛(笑唔出就算,切忌奸笑或似笑非笑!)

延伸閱讀︰
- 工作場上乖女的下場

上載日期︰2013年5月7日


讚好 CTgoodjobs 專頁,獲取更多求職資訊!

以上文章由www.CTgoodjobs.hk編寫,文章版權屬CTgoodjobs所有。任何人士或機構如欲刊登有關文章於其他網站或刊物,都必須要以書面方式獲得批准,詳細情形請電郵至editor@CTgoodjobs.hk查詢。CTgoodjobs對一切侵犯版權行為保留追究權。

Free Subscription

Email