【見工面試】見工冇回音怨市道差 求職者遭網民圍攻

【見工面試】見工冇回音怨市道差 求職者遭網民圍攻
香港失業率自2017年5月至7月以來再次回升,經濟情況有轉差跡象。不少網民於討論區發帖指,寄出多份履歷都沒有回音,亦有網民指見工見到心灰意冷。不過,帖文並沒有得到同情,反被網民圍攻,究竟所為何事呢?


發貼者表示,今年剛大學畢業,希望找一份多假期又不太多工作量的全職工作,後來經朋友介紹後到機場做找換員,「頭一次又真係睇少咗份工,以為有手有腳就請,冇乜準備就去見工,最後衰咗」。事主其後應徵銀行Teller,面試前已問朋友「攞料」,「個個都話正常就請,有啲又話見嗰陣好hea,最後又衰咗」。事主指,見工時不斷被面試官反駁,覺得好心淡,「都唔知係自己唔正常,定市道真係太差唔請人」。

【職場熱話】以為見工過程好順利 最後面試官一句話令應徵者灰爆

有網民為事主打氣,「嗰陣我都見咗5至6份先搵到人生第一份全職」、「睇開啲啦」。亦有網民指事主見工求祈,不成功很正常,「得兩份,自己又hea,想點」、「其實teller唔算難見喎,咁多間行實有間請」、「衰兩份就叫春」。

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

More