comScoreTag
FancyBox
FancyBox

Workplace Gossip

講真話咁蠢?


賈心潔



stupid
世界上最醒最叻最聰明的人,莫過於講大話講到連自己都當真、「道行」高到找不回自己的人。

「喂!佢話你講真話好死蠢喎。」朋友W向我拋一個眉眼,加送一個無情恥笑。他表面上對我冷嘲熱諷,暗地裡其實為我抱不平,這個我肯定。

「哦。」我hea應。「哦」這個字,果真好使好用,可圈可點——既不置可否,亦不含情感意味,又未至於唔睬人咁無禮貌。

我對「死蠢」的定義沒有特別的興趣,反而對於何謂「唔死蠢」,求知慾則非常旺盛。係囉,怎樣才不死蠢呢?根據「佢」的原則,由於「講真話 = 死蠢」,那麼,不死蠢就是不講真話;換句話說,講大話就等如精明。

噢,原來如此。

我魂遊太虛,W不放過任何一個踩多腳的黃金機會︰「人地真係無話錯你,無反應架喎啲人蠢到。」

哦,不反應亦是蠢。Therefore,畀反應就是醒。

「喂,你記唔記得,從幾時開始唔再講真話?又係從幾時開始,做人一定要七情上面交足戲畀晒反應?」我好奇。

「唔係拍飲食節目咩都讚好食好食嗰時,就係返工對住老細同事呢呢路路嗰啲卦。」

W認真思考廢問答的樣子,其實都好蠢。「你呢個樣係堅蠢。哈哈哈!」我指住W笑笑笑。

直接跳到Conclusion(好多聰明人都聰明到毋須論證,就可以做總結),總之「死蠢」分好多種︰
- 深思熟慮的,轉數慢到死,蠢︰
- 孤高的,一定是社交障礙,蠢;
- 善良的,唔識分邊個好人、邊個壞人架咩?蠢;
- 真誠的,咩都同人講,地球好危險架囉,蠢;
- 忠於自己的,咁邊搵到食架,蠢……

如果要不思考、不孤高、不善良、不真誠、不忠於自己才叫做醒的話,我會揀做蠢人,既唔使用腦,又無愧於心。

世界上最醒最叻最聰明的人,莫過於講大話講到連自己都當真、「道行」高到找不回自己的人。

延伸閱讀︰
- 散水「戲」法

- 返屋企食飯

- 班人有無咁難約?

- 考試,毛一條而已

- 愛我別留言

上載日期︰2014年5月16日


讚好 CTgoodjobs 專頁,獲取更多求職資訊!

以上內容及資料僅屬個別作者的個人意見,並不代表www.CTgoodjobs.hk的立場。CTgoodjobs對因以上人士張貼之資訊內容所帶來之損失或損害概不負責。

Free Subscription

Email