comScoreTag
FancyBox
FancyBox

見工面試

【跟黎明學】面試甩底補鑊3招


CTgoodjobs編輯部



態度決定一切,無論是做事還是認錯,誠懇的態度都是打動人心的先決條件。

都說,面試遲到、甩底屬嚴重低級錯誤,足以反映當事人毫無時間觀念、態度散漫兼無責任心(下刪10萬字負評),是求職者大忌。「嗚呀……唔通真係無得救?人地真係無心架……」有求職者求救。稍安無躁,個頭係就係開得衰啲,但亦不至於被判死刑。處理得宜,分分鐘可以嚟一個「黎明式」轉危為機,凸顯出求職者原來是個有膊頭有腰骨肯承擔的人才。

編輯仔今期特意恥笑真人真事5大甩底爛藉口,同時歸納出補鑊3式。求職者得啖笑之餘,更要引以為鑒,實戰又好,「看門口」都好。

求職者補鑊3式

(遲到、甩底前適用)
1/ 預早備案
態度決定一切,無論是做事還是認錯,誠懇的態度都是打動人心的先決條件。求職者若不得不遲到或甩底,務必事前以電話通知HR,直認衰仔並誠懇道歉,並禮貌地要求安排另一次面試機會。即使已獲得其他公司的Job offer,亦宜事先通知交代,好來好去。

(遲咗到、甩了底適用)
2/ 認衰仔、交代合理原因
一個令人信服的原因,是扭轉整個局面的關鍵,常見合理原因大多與天災(山泥傾瀉、水浸、樹木倒塌)、交通(塞車、地鐵延誤、壞車/ 死火)、屋企人(仔女/ 老公/ 老婆病倒、入院)有關。

求職者交代事件時,務必精簡到位,切忌提供過多不必要的細節,以免引起HR「老作藉口」的懷疑;更不要加入主觀情緒,甚至企圖推卸責任「最衰都係xxx」、「今日真係頭頭踫著黑」,否則講少句當幫忙。

3/ 易地而處、力煲誠意
態度方面,建議求職者易地而處,宜重申自己了解給對方帶來的不便,再力煲對應徵公司的誠意,並強調自己真心感恩得到是次面試,並由衷希望對方能再給予一次機會,重約或押後面試時間。

同場恥笑:5大面試甩底爛藉口
1/ 「嚟唔到係因為唔小心整污糟咗件衫;如果著第2件,我又會無咁自信。」
2/ 「我將手提電腦放咗入女友夾萬,無密碼;反正嚟到都present唔到,所以就唔嚟喇。」
3/ 「Google Map失靈,我搵唔到路,所以遲咗半個鐘。」
4/ 「呢度只有1部『車立』,我有幽閉恐懼症,嚟唔到面試。」
5/ 「我而家實行緊果汁減肥法,大腦轉唔郁,可唔可以等我減肥成功先嚟面試?」

明蝠俠圖片來源:明報

延伸閱讀︰
- 【港豬傾人工】5大「蝕章」位

- 【搵工面試】KO面試官必問7題

- 面試妙答(13)︰理想工作係乜?

- 【淆底不如打底】行為面試常問20題

- 面試妙答(12)︰有無in其他公司?

上載日期︰2016年5月5日


讚好 CTgoodjobs 專頁,獲取更多求職資訊!

以上內容及資料僅屬個別作者的個人意見,並不代表www.CTgoodjobs.hk的立場。CTgoodjobs對因以上人士張貼之資訊內容所帶來之損失或損害概不負責。

Free Subscription

Email