comScoreTag
FancyBox
FancyBox

Workplace Gossip

辦公室大災難 講老細壞話send錯group





wrongmsg
辦公室最大悲劇,莫過於講老細壞話,而不幸地發現自己「send錯group」!

打工仔數數電話都有20個或以上group chat,而同事間又總有些不能告訴上司的秘密,所以每人除了有個全team齊人群組,還會有個「踢走老細」群組。新同事來,舊同事走,在「亂到七彩」的情況下,你有沒有試過把以下的短訊「send錯group」?

1. 射波偷懶被「斷正」
(小薯WhatsApp老細)
小薯:「我今日唔舒服,要請sick leave,唔好意思呀!」
老細:「Okay take care!」

(錯手把約會朋友的訊息發至全team group chat)
小薯:「喂!你班友咁慢架,我係Neway拎咗房啦!快手啦!」
老細:「病咗仲咁好中氣,可以去唱K?」
小薯:「……」

射波偷懶乃打工仔習性之一,但「寧被人知,莫被人見」,射波去玩而「明刀明槍」將約會短訊發給老細就如在太歲頭上動土,未至於要「執包伏」,但加人工出bonus就肯定與你無關,要走還是留,各位自行斟酌!

2. 老細八卦壞話
大至老細射波要你「孭鑊」,小至老細妝容或者套衫「好唔掂」,旦凡講老細壞話,而又極不小心在全team齊人group chat中外洩,打工仔定必「死無全屍」!

3. 不滿公司安排
每年聖誕,公司例必舉辦聖誕聯歡會慶祝,有老細在group chat中以「公司業績差,大家要共渡時艱」為由,請大家由去年的喜來登移師至稻x酒樓。

正當同事們心中狐疑之際,一名入職一年多的同事在group chat留下:
「吓!上年唔係去Sheraton咩,公司今年咁度縮,我接受唔到囉!」

一句「我接受唔到囉」尤如環迴立體聲般蕩漾在各人的腦海之際,大家都以為「初生之犢不畏虎」!當事人卻在小薯group chat中求救:

「我send錯group呀!」

而其他本在group chat中談得興高采烈的人亦突然「潛水」,不知道同事們是否正在集體默哀中……

4. Last day去到盡
有人曾經在last day當日「豁!豁出去!」,原想對同事宣洩對公司的不滿,數算老細的不是。一句「咁嘅公司執x咗佢啦!」,慷慨激昂的離職宣言,無不令同事在心中「Salute」。原以為快將離職的同事「講嘢都大聲啲」,豈料他在小薯group chat中狂發面青表情符號……

5. 情慾短訊加慾照
情到濃時,跟男女朋友之間互發肉麻短訊或相片乃人之常情。然而,一不小心send錯group,把情人間的親蜜照和纏綿情話赤裸裸攤在同事們面前確實令人尷尬……

當事件進階至牽涉私隱的層面,不論group中是否有老細的存在,都確實令人汗顏!而事情的嚴重性則要看相片和對話的露骨程度……

全文刊於TOPick新聞

有驚喜,有啟發,盡在TOPick

延伸閱讀︰
 - 如何Ban蹺而不損關係

 - 小薯「窮L」指數 最潦倒的日子點過?

 - 打工仔︰從無位企到無位食

 - 打工仔必學24小時養生時間表

 - 份糧究竟使咗去邊?儲錢前思考5個問題

上載日期︰2016年10月18日


讚好 CTgoodjobs 專頁,獲取更多求職資訊!

Free Subscription

Email