comScoreTag
FancyBox
FancyBox

Workplace Gossip

辦公室怪談︰理想,你想下好喇!


董德少



dreams come true
我的理想是,實誠面對自己。

續上星期文章《見工面試演技派》(詳情按此),Y仔的理想是「想打份工開開心心,心安理得做自己鍾意嘅嘢;份糧夠畀家用兼養得起自己;每年放兩三次五日以上長假去旅行。」

「德少,你呢?」他輕描淡寫問。

他的輕描淡寫,讓我落入「理想的重量」的沉思之中。我對Y仔的高度好奇,令我自我感覺非常良好;而他對我的一點好奇,卻已足夠殺我一個措手不及。

對了,我的理想是甚麼?

來到這個年紀,每每「理想、理想」掛唇邊,會顯得很不成熟。真正朋友會潑冷水說︰「咁大年紀咯,你個人都重係唔化!」半生不熟的則明讚暗笑︰「好欣賞你嘅堅持……我就向現實跪低咗好耐喇。」受到Y仔衝擊,才發現原來已經離「理想」很遠很遠了。

在我還敢通宵談理想而不心虛的青葱歲月,初出茅廬還不知世途險惡,並沒有老細問我「有咩理想」,自然也沒有追問老細︰「咁你呢?」的guts。不得不承認,Y仔,我輸晒咗。

如果問「德少,你呢?」的是老頂,我還能理直氣壯答︰「殺入大中華,北上建設我地嘅事業王國。」而在Y仔面前,我卻只能轉移話題扮反客為主︰「唔同你講咁遠,聽日個presentation你準備成點?個powerpoint砌到咩地步?我地3點傾一轉你o唔ok?」

我的理想是——實誠面對自己,而且不會放棄。

延伸閱讀︰
- 見工面試演技派

- 「頂」老闆6訣

- 俾人恰到上心口

- 睇新同事「唔順超」?

- 骨氣定量地?

上載日期︰2013年8月26日


讚好 CTgoodjobs 專頁,獲取更多求職資訊!

以上內容及資料僅屬個別作者的個人意見,並不代表www.CTgoodjobs.hk的立場。CTgoodjobs對因以上人士張貼之資訊內容所帶來之損失或損害概不負責。

Free Subscription

Email