comScoreTag
FancyBox
FancyBox

Workplace Gossip

【辦工室政治】初入社大不懂做人 待人接物比實力重要?




職場如戰場,同事之間難以成為「朋友」,這可是一些在職埸打滾多年的老江湖的見解。然而,初投身社會大學的畢業生卻未必懂得職場的處世之道,反而令自己陷入困局。


有初出茅廬的網民在討論區發帖,指自己個性內向、慢熱,與同事關係一般,在工作崗位默默耕耘。相反,另一位同期入職的女同事,則較喜歡與同事交際,認為該名女同事「踩住」自己上位,更經常聯同一眾老臣子欺負和取笑自己,「嘢就我做,彩就佢攞!成日得把口問我做成點,幫我同阿頭交代,但其實佢無幫過手!」因公司人事而感到心灰意冷,萌生辭職念頭。

是成長還是逃避?
帖文一出即引起討論,有人支持事主,建議他「騎牛搵馬」。亦有人批評事主小題大造:「打份工,做夠年資咪跳槽走人。同事只係過客,唔需要太在乎。」亦有人建議他以牙還牙:「做好自己本份,同佢玩大佢,嘈上上司到,最多一拍兩散!」

不過,反對事主辭職的網民卻有另一翻見解:「比起辭職,你要知道點解人地可以成功踩住你上位?點解成班老臣子buy佢唔buy你?努力改善就叫成長;搵唔到原因就辭職叫逃避!」亦有人認為每個地方都有這類人,無可避免,辭職亦只是「由一個火坑,跳進另一個火坑」。

職場初哥最緊要有禮貌
有老前輩在帖中分享經驗之談:「在職場中係要學習做人,社會大學同學校完全唔同。做人應該要主動啲,打招呼係基本禮貌。」更介紹5招主動招式:

1. 見人說「早安」,放工說「再見」
2. 有不明白地方就要問
3. 見一班人圍在一起,就問甚麼事!
4. 有人生日,便要說句:「生日快樂!」
5. 主動加同事的聯絡電話

即使個性較內向,但在職場,特別是不少公司也講求團隊合作的今天,年輕人走入職場便要開始建立自己的職場人際關係,令自身實力人力兼備,事業更上一層樓就指日可待。

上載日期:2017年10月10日
讚好 CTgoodjobs 專頁,獲取更多求職資訊!

Free Subscription

Email