comScoreTag
FancyBox
FancyBox

Workplace Gossip

辭職問邊個?


董德少



resignation
我們走過的每一步都是成就或拖垮自己的單程路。
「走唔走好呀我?德少……」舊同事Q傳來「救亡」短訊。考慮辭職,諗來諗去、問呢問路是可以理解的。由於總沒可能問現任老闆或上司(小弟的建議是︰拿,真係千祈唔好呀下!);亦沒理由勞煩到父母親大人。以長輩層來說,最佳的諮詢對象就落在前老闆或上司。

對於獲得前同事的信任,小弟相當欣喜,然而,卻擔心「教壞細路、誤人子弟」,畢竟這是他人的人生,我這種旁觀者根本沒資格指指點點。

「你要記住,做決定嘅始終係你自己,孭鑊嗰個自然都係你。」我說。

電話另一邊傳來無止境的沉睡空氣。我打破沉默︰「不如咁,你話我知點解想辭職?」

繼續是與空氣對話,我喂了一聲,以確認Q仍然在線,繼續︰「咁新工有咩學呢?或者,對你日後發展有咩幫助?」

Q仍然一聲不響,我好奇︰「咁你嗰邊做咩架?」

「嗰邊?咩嗰邊?」Q如夢初醒。

「你問『走唔走好』,我Suppose你係搵到後路喇。」我沒好氣說。

「德少,係咁嘅……」Q吞吞吐吐。點呢?「其實我未搵工。」

留意返,他是說「未搵」,即是連「未搵到」都不如。

裸辭,沒問題,閃人的推動力一定很強——不是想轉行或進修,就是極想離開現任老闆。然而根據Q的個案,我看不到當中的迫切性。「咁你想問我咩?」Dead air。

「點解你嚟問我呢?」

「我問過媽咪、問晒啲朋友、又問過幾個同事,連以前班主任都問埋,係未問你同而家老細。」

唔該晒。「咁我建議你問下呢個人——你自己?」

所謂打工,官腔一點說是「為公司服務」,但可別忘記,我們走過的每一步都是成就或拖垮自己的單程路。

套黃宇詩昨晚說的,(大意)霑叔教落,我們毋須做每個決定都要是對的,只要好用心過每一日做每一件事;無論做任何決定或選擇,結果如何,都要勇敢面對真實的自己。

(順帶一題,關於辭職的事,千祈別向現職公司的任何一個人走漏風聲!沒甚麼,後果自負。)

延伸閱讀︰
- 你想自己走?定我炒你?

- 老闆都是方丈來的(得罪方丈7事)

- 8個Unlike「少爺仔」的原因

- 【秘撈供樓】考慮4件事

- 【Part Time】保你大

上載日期︰2015年4月20日

讚好 CTgoodjobs 專頁,獲取更多求職資訊!

以上內容及資料僅屬個別作者的個人意見,並不代表www.CTgoodjobs.hk的立場。CTgoodjobs對因以上人士張貼之資訊內容所帶來之損失或損害概不負責。

Free Subscription

Email