【辭職學問】試用期內離職只須一日通知?打工仔︰點樣先好嚟好去?

公司設立試用期的目的,是希望僱主與僱員在首三個月期間,互相適應彼此的工作模式。最近有位打工仔返新工一星期,就因為收到另一份心儀工作Offer,因此想遞信離開現任的公司,由於僱主列明試用期第一個只須一天通知期,打工仔擔心遞信即走沒有責任心,故詢問網民怎樣才能「好嚟好去」。

按圖了解打工仔的故事︰

延伸閱讀︰【職場測試】留低定辭職?10條問題測試離職機率 一分鐘做完!

打工仔常見15個離職原因 HR教你點解釋最得體
一世人只做一間公司?時下的打工仔「無呢支歌仔唱」,辭職尚算閒事,但不想因為離職而破壞與公司的關係?可以參考HR建議的離職原因和解釋。

按圖了解更多︰

延伸閱讀︰【轉職學問】應承B公司後接A公司Offer 打工仔︰如何優雅地Reject Offer?

延伸閱讀︰【職場熱話】拉大隊祼辭撐上司齊上齊落 後網民:跟啱大佬好重要!

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Looking for jobs?