【辭職學問】跟同事不夾 打工仔︰離職後會否Block電話?

人與人之間的相處是一門學問,尤其是辦公室的人際關係,有時講多一句會被責怪,講少一句又被說無禮貌,想恰到好處往往是最困難。最近,有網民被公司裁員後,事事不如意,與同事之間關係又不融洽,故此在討論區開Post問大家意見「離職後會否block晒所有同事電話/WhatsApp同Facebook?」,引起大家熱烈討論。

►►被裁員後8件不能做的事

離職後Block同事?打工仔︰做人唔使咁絕嘅!
打工仔離職後,未必會跟前同事聯絡,不過今次事主有想「Block」同事的想法,就連網民都表示做法太激動。

網民A︰公事群組當然要離開,但Friend嗰啲可以自己再開個group。

網民B︰佢哋又唔係殺你全家,做人唔駛咁絕嘅。

網民C︰關係唔好,就算唔block 人地都唔會搵你啦

網民D︰會,道不同不相為謀!有料一定唔會食回頭草!

延伸閱讀︰【辭職學問】網民大數打工仔離職原因 「衰老闆」最易逼走員工?

離職另一難題,莫過於揀選散水餅。不想再敷衍了事,只送西餅這麼老套?不妨考慮以下幾個選擇吧。

延伸閱讀︰【辭職學問】冇得加人工唔係辭職主因? 打工仔堅決離職5大理由!

延伸閱讀︰【辭職學問】一時衝動還是下定決心? 辭職前要想清楚的10條問題

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【銀行熱話】網上流傳上司鬧下屬「我想殺咗你呀」 6種方法對抗言語暴力

    職場欺凌是常見的問題,有調查指超過一半打工仔,曾遭受不同程度及形式的欺凌行為。早前網上流傳某大銀行的內部電郵,指有上司以「我想殺咗你呀」出言辱罵下屬,令事主感覺受到生命威脅,引起大家對職場言語暴力的關注。

  • 【職場熱話】公司電腦太慢成辭職原因 網民呻開機要等20分鐘

    辭職可以有很多原因,你又有沒有試過因為公司電腦太慢而憤然離職呢?早前有網民在討論區分享,公司電腦又舊又慢,每日都「Hang機」,不只大大降低工作效率,還令心情十分暴躁。他屢次向上司反映亦沒有改善,更叫他自行帶電腦返工,一怒之下決定「劈炮唔做」。

  • 【職場文化】努力返工轉頭被炒 網民︰咁勤力做乜?

    【#職場文化】打工仔勤力工作,無非想升職加人工,不過如果公司無視你過往的努力,任由新上司上場後大換血,辭退你這位功臣,你又有何感受呢?最近有網民在討論區開帖子,大呻「間公司係人哋,你點勤力都係為人哋捱,畀你上到位又如何?轉個頭換咗新上司一腳踢走 (你)」,認為勤力工作得不到回報,令他心灰意冷。

  • 【職場熱話】好上司一個難求?網民大數上司不愉快經歷

    對打工仔來說,人工福利未必最重要,如果能夠遇到一個好上司,才是天大的福氣。偏偏好上司可遇不可求,有網民在討論區發文,表示「返工咁耐遇親都係衰上司,講一套做一套,有起事上嚟推啲下屬去死。為咗更上一層樓,仲喺老闆面前亂咁作嘢,根本就係真小人偽君子。」究竟世界上有無好上司呢?

  • 【讀者投稿】舊同事成日打電話問公事 網民:不如我出埋你份糧

    辭職轉公司對打工仔來說是平常不過的事,很多人也會與舊同事保持聯繫,在沒有利益衝突的情況下更容易做朋友。不過,假若舊同事「三日唔埋兩日」打電話給你問公事,想你幫手解決問題,你又會不會伸出友誼之手?有讀者就反映舊同事帶給她很大困擾,「好似打兩份工咁,不如我出埋你份糧……」

  • 【職場熱話】男朋友同EX一齊返工 女網民日日擔驚受怕

    許多電視劇集都有辦公室戀愛的情節,但去到真實的職場,大部分員工對辦公室男女關係都採取避之則吉的心態。不過天意不由凡人所控制,近日有女網民在網上討論區分享,其男朋友最近到新公司上班,竟發現前女友跟他在同一部門工作。她知道之後內心一直忐忑不安,擔心二人舊情復熾,經常胡思亂想,更有自私的想法,希望男朋友辭職另覓工作。

  • 【職場熱話】半年內兩同事祼辭 網民:份工係一時 健康係一世

    當公司一個同事祼辭,可能只是他的個人問題,當相繼有同事祼辭,就相當有可疑,公司人事或架構定有蹺蹊!這時精明的打工仔,也該試着查明原因,然後考慮自己的去留了!

  • 【網絡熱話】辭識後公司先挽留?網友︰仆心仆命 加得幾百蚊人工

    最快的加人工方法,可能是轉公司。近日有網民於Facebook群組「奴工處」投稿指,於舊公司工作多年,每年加幾百元人工,到遞辭職信才被公司留住,但新公司卻升職兼加幾千元人工,事主慨歎「魚唔過塘唔會肥」。

  • 【網民職場Talk】9大難忍工作內容 網民:只有第4項可以接受

    打工仔即使對老闆安排的工作內容不滿,但是一想到是老闆出糧,也只好「忍得就忍」,你遇過最難忍受的工作內容又是甚麼?日前,有網民就在討論區表示,自己最近在職場上遇過9項很忍受的工作內容,想知其他人遇哪幾項是非辭職不可……

  • 【職場熱話】老細「親力親為」 PR做到心淡 網民︰唔怪得間公司做唔大

    一間優秀的企業除了提供吸引的薪酬福利、建立良好的公司文化,也要提供完善的晉升階梯。每段關係都講求信任,即使是老闆與員工也不例外,這樣才能順暢地並有效地完成工作。