comScoreTag
FancyBox
FancyBox

人際八卦

辭職真相


董德少



辭職, 真相, 80尾, 同事, 老細, 散水, 求職信, CV

resignation
辭職的事,明白的人會明白,不明白的人……遲早自會明白。

「不斷有人問我咩事辭職!!問嚟都多餘,煩死!德少,有無咩model answers可以一次過KO佢地?」第一次辭職的80尾同事A向我求救。也難怪,這是他畢業後的第一份工作,一做就做了3年。我放下手上新收到的求職信和CV,抬頭望望他,笑了笑。

A見我笑,嚇到面青,苦惱過被cher爆辭職原因。我於心不忍,答︰「呢個情境有啲似曾相識……記得1x、2x年前我初出茅廬,都有過同你一樣嘅苦惱,覺得辭職好難handle。」

A的面色更難看。「你聽埋我講先!」我又向他笑笑,繼續︰「不過慢慢,散多三五七次水,就覺得辭職呢家嘢其實好閒,後來就唔再怕人地問我辭職原因,亦唔會再覺得人地辭職有咩出奇。」

說真的,沒有幾多人一初戀就結婚;而即使結得成婚,大約又有半數夫妻離婚收場。散水事,生菜一棵。綜合小弟打滾職場多年經驗,接受不到散水的,大概只有兩類人︰
- 第1類︰職場新人(凡事總有第一次,面對多幾次,好快就適應過來;除非變成第2類人……)
- 第2類︰老細(呢個世界只有我炒人,無人可以辭職;如果有人主動辭職,就一定天地不容!)

「但係啲人真係好煩!」A似乎仍然很看不開。

點解唔做呀?我唔信你唔知囉!或者,到你知的時候,辭職的就不只是我了。當然,這種話在說出口之前就已被吞進肚子裡,尤其是面對A這種「辭職初哥」。殘酷的事實,還有排學著接受呢。

無關痛癢辭職理由不能盡錄,隨手「執」到幾個︰
1/ 公司電腦太窒
2/ 返工太遠、車程太長
3/ 附近無啖好食
4/ 公司異性同事太少

「我以前呢,對老闆同HR會公式答︰『有新發展。』對八卦同事就hea答︰『想搵啲新嘢玩。』連隨加送一個『你最好唔知喇』或『你就繼續好好地扮唔知』的曖昧眼神。」我說。

A望望我。「係喇係喇,就係呢種眼神!你可以出去練習下。」

辭職的事,明白的人會明白,不明白的人……遲早自會明白。心照好了。

延伸閱讀︰
- 【魚蛋妹啟示】女神要食飯

- 瀨咗嘢唯你是問!

- 你辭職,我孭飛?

- 同情是對敵人最大的侮辱

- 你hea我hea佢

上載日期︰2014年4月28日


讚好 CTgoodjobs 專頁,獲取更多求職資訊!

Free Subscription

Email