【返工危害健康?】盤點5大高危職業 排第一居然係...

打工仔經常笑言「返工危害健康」,原來真有此事!最近外國有網站根據6個衡量要素分析不同職業的健康風險,包括:曝露於污染物;容易接觸疾病及受感染;於危險情況下工作;暴露於輻射;有燒傷,割傷,咬傷及叮咬風險;及長期坐著。由0至100的範圍對工作評分,得分越高健康風險就越大,而排名第一的工作相信不是人人可以猜得到!

延伸閱讀︰【職場趣聞】全是血汗錢!世上6種最危險的工作


    


延伸閱讀︰【新冠肺炎】37個具感染風險活動 返工原來可以好危險?

 

CTgoodjobs 推出全港首創 WhatsApp 搵工平台「搵工快」,八大行業 2,000+ 前線、兼職空缺等緊你!


Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【網絡熱話】網民一人一份超Hea筍工 咁Hea都拎60K人工?

    筍工個個都想搵,工作量少而人工高就最好啦!當你抱著「呢個世界邊有咁多筍工」,真的以為「而這些機會不是屬於我的」,原來不少打工仔都有一份超Hea筍工在手!最近有網民在連登開post「講低一份你返過最Hea嘅工」,睇完都覺得好羨慕啊!

  • 【職場熱話】辭咗職仲日日OT?被網友取笑︰睬佢都傻咩 夠鐘就衝出門口啦!

    遞了辭職信後,通知期按不同行業及工種而定,大部分都有一個月通知期,有些打工仔形容該段日子是最美好的時光,做甚麼也再沒有顧慮。

  • 【搵工要快】餐飲業職位空缺多!連鎖店請廚師月薪$25000

    新冠肺炎疫情在本港爆發至今,嚴重影響經濟發展,旅遊、餐飲、零售等行業更苦不堪言,不過「希望在今天」,有不少公司已陸續招聘人手,就如以下10間餐廳,最近都新增職位空缺,提供就業機會。

  • 【職場技巧】收工前15分鐘淨係識倒數? 成功定失敗就睇你識唔識咁做⋯⋯

    收工前15分鐘會做甚麼?當然是倒數放工時間吧?一般佛系打工仔應該由返工一刻就在等放工,但當我們放空等放工時,成功人士卻會把握這些時間來為明天作準備,這4項簡單的小事情就能令你的工作流程順暢,人際關係亦有所改善,要不要為工作得更輕鬆而作出一些小改變?

  • 【職場文化】職場潛規則:唔好當同事係朋友⋯⋯

    社會由群體所組成,辦公室同樣由人所組成,有人的地方就存在溝通,而在職場上與人相處,有甚麼潛規則一定要識?

  • 【新冠肺炎】醫護日夜抗疫感心累:可唔可以聽下張竹君講嘢? 辦公室防疫3招

    新冠肺炎於全球大流行,至今超過半年仍未有放緩跡象。在本港,近日再爆發第三波疫情,連日來本地確診人數突破一百宗,情況令人憂慮。加上,本港醫療長期超負荷,有指隔離病床只有約一千張,若疫情繼續擴散下去,恐怕面臨醫療爆煲的情況。疫情嚴重,不少專家和官員呼籲市民盡量留在家中,同時呼籲企業實行在家工作安排。有醫護人員在網上大吐苦水,形容前線醫院如地獄,不滿市民仍舊吃喝玩樂,輕視防疫的重要性,他呼籲各位:「可唔可以真係聽下張竹君(衞生防護中心傳染病處主任)講嘢?」

  • 【求職攻略】10大入門職位 無經驗都做得?

    提到求職時其中一個最大迷思,必定是招聘廣告明明寫道「入門職位」,但同時又要求應徵者需具備工作經驗,令求職者滿頭「黑人問號」……

  • 【職場熱話】30歲「剩女」月入一萬?網友︰新人都高人工過你啦!

    30歲應該月入多少?近日有網民於討論區發帖指,人到中年,人工卻遠低於市價,同時又擔心行業式微,於是上網徵求網民意見,討論應否辭職。

  • 【愛情定麵包?】拍拖被女友嫌做保安 網友︰呢啲女仔唔要都罷!

    正所謂職業無分貴賤,做保安亦應受到尊重。近日有網民於討論區發帖指,日前跟一位女性約會,當被問及其職業時,事主表示自己是一名保安,該女士聽到後直言,「你外表唔錯,但你份工就...」,更直接叫事主「以後都唔好搵我」。事主認為現今的女士現實,事件亦令他十分傷心。

  • 【職場Sick Leave】逢星期五請病假連放3日? 網友︰Call完好內疚

    不少打工仔應該試過工作壓力太大,或當日無心戀戰,即使身體無恙,仍「射波」請病假休息一天,有人更會選擇在星期五請假,連同週末,可以一次過放三日假。不過,有打工仔坦言每次請假後,都會感到無比內疚。