comScoreTag
FancyBox
FancyBox

Self-enhancement

返工成日好肚餓?4大真正原因你要知!


文:子都



你成日一路做嘢一路食零食?你試過一邊開會一邊肚打鼓?你以為自己一定係肚餓?但研究顯示,原來打工仔之所以咁想食嘢,除咗真係肚餓,背後有4大真正原因。以下逐一拆解。

1/ 不是餓、是渴
人體常將口渴與肚餓混淆,因為兩種感覺均由腦部同一區域控制,而打工仔普遍飲水不足,以致勁常出現肚餓錯覺。建議大家保持水杯常滿,當感到肚餓時先飲1杯清水,靜待10分鐘後就能知道自己是「真肚餓」還是口渴。另外,日常也要注意多喝水,補充流失的水分。(飲水嘅好處就唔使我多講啦。)

2/ 精製澱粉質及高糖分早餐
不少打工仔喜歡以白麵包、糯米卷、蛋糕、穀類麥片做早餐,吃起來方便快捷,可以多睡十幾分鐘。然而,這類食物含有太多精製澱粉質和糖份,正是食極唔飽的元凶。它們的升糖指數(Glycemic Index, GI)非常高,令人體血糖急升,進食後很快便感到精神,但血糖隨後又會急降,導致感覺疲累,此時身體便會發出肚餓訊息。建議大家攝取碳水化合物的時候,多選擇高纖少糖的食物,例如全麥麵包、糙米、燕麥糠等,因其纖維較多,可增加飽肚感。(燕麥食品種類眾多,有些會加入糖份,購買時必須注意營養標籤。)

3/ 睡眠不足
當人睡眠不足,體內負責抑制食慾的荷爾蒙Leptin會下降,而負責刺激食慾的荷爾蒙Ghrelin則會上升,因此永遠唔夠瞓的打工仔永遠都食極唔飽。美國睡眠協會建議,成人每日至少要有7至8小時睡眠時間,而青少年要有9小時。

4/ 長期壓力過大
因壓力大而進食並非全是心理因素所致。由於壓力會觸發大腦釋放一連串化學物質,其中包括腎上腺素(Adrenaline)和皮質醇(Cortisol)。在短暫受壓的情況下,腎上腺素會抑制你的食慾,但當壓力持續,皮質醇的影響會超過腎上腺素,大腦會指示身體補充熱量應付長期作戰,因而促進食慾,令人出現飢餓感。所以大家要注意減壓,運動當然是一個不錯的選擇。

延伸閱讀︰
- 打工仔必學24小時養生時間表

- 份糧究竟使咗去邊?儲錢前思考5個問題

- 【小薯求生包】如何面對惡頂老細

- 大學畢業,喺香港地搵工真係咁難?

- 政府筍工招聘展開 AO、EO 起薪2.8萬至4.9萬

上載日期︰2016年10月6日


讚好 CTgoodjobs 專頁,獲取更多求職資訊!

Free Subscription

Email