comScoreTag
FancyBox
FancyBox

Workplace Gossip

這樣算不算欺凌?


賈心潔



workplace bully
老闆在facebook send「friend request」給我,硬闖我私人生活,算不算欺凌?

「唔add入WhatsApp chat group都叫欺凌?被害妄想症發作呀?」朋友W火氣十足。「都唔明你做咩咁激動。」我愈淡然,愈激起他把火。「係丫嘛,咩事啫,唔啱嘴形咪唔同你食飯囉,唔係小學雞到咁都睇唔開呀嘛!」

近來一項調查發現,逾半受訪者曾在工作間遇到一種或以上欺凌行為。所謂的「欺凌行為」,除了有例牌的惡意批評、安排惡哽工作、放暗箭;廣義上可能還包括在facebook留言宣洩不滿、WhatsApp群組排除傾唔埋的同事等。(詳情按此)

既然facebook留言、唔add某人入WhatsApp群組、唔同啲話不投機的同事吃飯……都叫做欺凌,那麼︰

1/ 老闆在facebook send「friend request」給我,硬闖我私人生活,算不算欺凌?

2/ 你患重感冒,喪咳兼狂打噴嚏,卻不自動自覺戴口罩,還要迫我跟你面對面開會三小時,算不算欺凌?

3/ 我病請假休息,你一朝打10萬個追魂call問同一件事,導致我無得休息病情惡化,算不算欺凌?

4/ 準時收工竟然要偷偷摸摸,甚至以「偷走」形容,算不算欺凌?

5/ 地鐵人多到迫爆玻璃,Plastic Thing女神把頭髮掃到我疙疙瘩瘩起晒雞皮,算不算欺凌?

6/ 微波爐叮飯,你叮到鬼五馬六成個微波爐都是冷飯菜汁,要我執手尾,算不算欺凌?

7/ 辛苦返工,交稅錢被「用不得其所」,強積金又無止境被蝕錢,算不算欺凌?

8/ 自私煙民一邊行一邊噴煙,將二手煙拖到世界盡頭,極盡縮短人類壽命之能事,算不算欺凌?

9/ 老師在非教學時間為公義說了一句「what the fxxk」,被一大集團批鬥被指有病,算不算欺凌?

10/ 擴建堆填區,屯門人一反對即被譴責「妄顧大局」,算不算欺凌?

延伸閱讀︰
- 辦公室「善良」七宗罪

- 吞咗啖氣得啖笑 – 同事7笑位

- 將辦公屎朱古力味化

- Lunch time是如何死去的?

- facebook要不要add老闆/ 上司做朋友?

上載日期︰2013年8月9日


讚好 CTgoodjobs 專頁,獲取更多求職資訊!

以上內容及資料僅屬個別作者的個人意見,並不代表www.CTgoodjobs.hk的立場。CTgoodjobs對因以上人士張貼之資訊內容所帶來之損失或損害概不負責。

Free Subscription

Email