【進修轉行】30歲老婆想轉行做護士?老公︰而家先嚟讀書好貴

醫護行業人才向來短缺,尤其是疫情肆虐近一年半,醫護人員的需求明顯大增,,而坊間亦有不少機構推出多種類的修讀課程,吸引人才入行。踏上醫護之路不容易,但由於這個行業前景樂觀,很多人都中途轉行尋找新機遇,讀者朱先生的太太便是其中一個例子。不過,朱先生表示不想太太突然轉行,他認為朱太已30歲,兒子剛滿兩歲,假如朱太貿然放現時月薪近三萬元的工作,再花一筆錢進修,生活上會起重大變化,因為朱先生反對太太轉行。

按圖了解更多朱先生的想法︰
讀者朱先生︰「我同太太結婚三年,有個兩歲嘅仔仔。我今年33歲,太太30歲,我哋本身兩份工嘅人工加埋大概六萬蚊一個月左右。太太幾個月前,有晚突然同我講佢想轉行,我當下都好Shock。本身佢做PR,我知佢一直都好忙、好辛苦,不過勝在間公司都算穩定。我有問佢轉行想做乜,佢話想辭職去做醫護。我有上網睇過啲人轉行做護士,好似都要全職讀兩年。而家仔仔兩歲,太太突然話想轉行,我哋兩公婆人工少咗差唔多三萬蚊。

你可能會話平有平生活,貴有貴生活啫,但我仲要租樓呢?每個月嘅使費開支都好大,加埋太太如果真係讀書,又要使一筆錢。我唔想個仔兩歲,突然變化咁大。所以太太同我講話想辭職嗰陣,我係唔同意佢咁做。當然,佢話我目光短視,又話護士前景好,做一世PR賺唔到錢。你估我唔知咩,不過你又有冇諗過,你做咗護士之後,返工時間唔穩定。我哋可能越嚟越少見面,個仔呢?佢開始讀書咁點呀?如果係你哋,你哋又贊唔贊成?」

延伸閱讀︰【自我增值】被公司迫學外語 打工仔嘆要自費︰點解要貼錢返工?

延伸閱讀︰【行業辛酸】5年工作經驗衰在無學歷 設計師︰幾努力都無用

 
註冊護士與登記護士有何分別? 醫護為近期大熱的行業,不過護士原來都分登記護士(Enrolled Nurse)與註冊護士(Registered Nurse),到底兩者有何分別?升職加薪的機會又有甚麼不同?想晉升又應該報讀哪些課程?即刻話你知!

按圖了解更多︰

延伸閱讀︰【職涯規劃】50歲中年大叔唔識英文︰無學歷就無得做文職?


香港醫護學會 - 醫護英語應用課程
簡介
醫護行業以英語文獻為基礎,詞語及書寫多以英語為主。提升英語聽、講、讀、寫的能力,可幫助理解醫療知識。課程範例及練習取材自現代醫療實務常用的詞語。 (HCA/HW CPD:6分)

入學要求
醫護人員、保險業或任何有興趣學習醫護英語的人士

詳情︰https://bit.ly/3mamtME

香港醫護學會 -投考護士大學課程面試工作坊
簡介
工作坊為有志入讀登記護士課程人士而設,由資深護士導師傳授護士學校面試攻略、介紹護校收生準則,更會即場示範個人及小組面試,助你突圍而出!

入學要求
有志入讀登記護士課程人士

詳情︰https://bit.ly/3iTfmWU
 
Look out for further updates on our Facebook fan page!