comScoreTag
FancyBox
FancyBox

自我增值

【開個靚頭】2016打工仔必做6件事





文︰魏民菁

2016
返工等放工,2015等2016是常識吧。

臨近年尾,打工仔仝人望穿「抽」水,都係等出花紅加人工。所謂「關關難過關關過」,2016將至,當諗住新一年有新開始,甚至已熟讀晒2016打工仔放假攻略,都要先做好以下幾件小事先︰

1/ 收拾辦公桌
辦公室經常有不同的文件來往,Memo紙、文件夾,仲未計各種文具、零食、紙巾等物品,日日返工其實亂過打仗。建議趁最後呢幾日騰空少許時間,清理不必要的廢紙或過期零食。

2/ 檢視工作Checklist
如果新一年公司有其他發展大計,又或是轉換工作方向,就要由現在著手,倒過來定下工作的進程,預計相關成效。另一方面,若發現舊有的Job duty仍未完成,就要自我檢討,盡快趕上原有進度。

3/ Plan定出年大假
諗放假係打工仔最美好的FF時光。在公,放1日也好,10日也罷,最好預先與自己團隊商量,以便安排工作流程;在私,諗去旅行、唔使返工的日子最爽YY吧,但記住要預鬆啲時間搶平機票啊!

4/ 倒數收工 + 準時收工
就算年頭年中幾忙,OT到無朋友都好,年尾幾日放自己早啲走,就當「吊頸抖吓氣」囉!況且,長命功夫長命做,打工仔準時收工是無罪的。

5/ 為自己準備一份新年禮物
放完新年假過後,打工仔經常會出現情緒低落、失眠、焦慮等情況,放假前最好在自己的辦公桌上預備一份小禮物,例如是一份豐富醒神的早餐、一堆自己喜愛的零食,或是夢寐以求的小擺設,務求在新一年的第一個工作天令自己心情變好。

6/ 認真諗吓返工的意義
可能你會覺得呢個題目好老套,但在日復日,年復年的打工過程中,總有自己想追求的目標。請好好利用年尾時間,考慮一下新一年自己的事業方向。即使不轉工,亦可為自己安排各種課程或活動,實踐真正的Work-life balance。

延伸閱讀︰
- 您好,我們是XX快遞……

- 4個 Windows快捷鍵秘技

- 老細要OT 你會……

- 如果Tree gun係我同事

- 【開會1999】6招講清講楚

上載日期︰2015年12月29日


讚好 CTgoodjobs 專頁,獲取更多求職資訊!

Free Subscription

Email