comScoreTag

【零食精】4招戒口痕

【零食精】4招戒口痕

snack

零食們花多眼亂,少啲定力都會俾佢吸走。

老細捽數,忍;同事A字膊,忍;尊貴的客戶反口再反口,忍……甚麼都可以忍,唯獨零食的誘惑,忍不得。人在辦公室,得唔得閒都打開抽屜,瞄一瞄有咩東東可以放入口;或同事突然奉上至愛,殺人一個措「口」不及,點忍?

零食,食得多壞肚皮的道理就不贅述了,如何忍口食少啲,才是重點。對付口痕,不妨參考以下4式,對症下藥︰

第1式︰死忍期
- 情景︰
咩都放入口
- 徵狀︰來者不拒,上至一塊cake,下至一啖糖,只要有得食就得,「口痕」大過「填肚」。
- 招數︰一個字——「忍」。清楚自己的減肥目標,堅持一段時間,過了「死忍期」,就會習慣成自然。

第2式︰斬腳趾
- 情景2︰
大量存貨的魔力
- 特徵︰時不時有入貨的衝動,對零食「減價」、「最後今天」、「xx蚊兩件」等字眼免疫力奇低,將辦公室座位變成零食貨倉。
- 招數︰除了強迫自己「唔好買」之外,入貨前亦應列出清單,買完就走,以免長時間逗留在超市等地。

第3式︰向零食說不
- 情景3︰
Yes Man上身
- 特徵︰受身邊人影響,人食你又食的情況一味出現,甚至因不懂拒絕別人的好意而「係咁食係咁食」。
- 招數︰要懂得向零食說「不」,並公告天下「減零大計」正在進行,禁止零食進入視線範圍內。

第4式︰尋找替代品
- 情景4︰
真正肚餓來臨
- 特徵︰口痕有很多原因,包括正餐「食唔飽」。這時候,零食自然成為「必需品」,愈食愈多,脂肪隨之而來。
- 招數︰正餐7分飽是常識吧!至於在心癮未除情況下,建議以健康小食取代,分散注意力。(詳情按10大熱選工作間零食

延伸閱讀︰
- 【Dry爆】10招保濕︰明知又唔做?

- 【識食】大閘蟹8大宜忌

- 【不認命】8招擺脫勞碌命

- 【中伏】10大咖啡癮職業(送養生飲)

- 8號風球焗返工10大行業

上載日期︰2014年10月21日


Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

More