comScoreTag
FancyBox
FancyBox

見工面試

【面試加分】4大必cher細節位


CTgoodjobs編輯部



搵工, 面試, 求職, 見工, HR, interview

見工都唔cher盡啲,等幾時?

留意返︰要做到「無敵」,絕不代表要走上「無恥」的絕路,加多兩錢肉緊cher盡少少就得。反正,很多成敗關鍵都在於那「少少」,例如︰求職者往往就差少少即見得成份工。CTgoodjobs編輯仔就cher爆HR,cher出以下見工面試必cher 4大加分位。見工都唔cher盡啲,等幾時?

1/ 自備道具
解難測試向來都是面試熱門「指定動作」。求職者要有效贏取印象分,既要使出「內功」——根據專業知識及工作經驗搗破問題核心;亦要懂得借助「外來勢力」——善用各色道具輔助演繹。

cher盡道具︰
- 作答時,建議求職者利用圖紙、卡紙、平板電腦等,協助闡釋答案及思路,務求使出渾身解數,發揮分析力、解難能力及溝通表達力。

2/ 落手落腳
公司請人,說到底就是「請你返嚟做嘢」。因此,求職者見工時,必須抓緊機會主動出擊,大方貢獻。那怕只是舉手之勞,都足以讓HR或面試官另眼相看。

cher盡實例:
- 面試女主動出手,協助秘書姐姐完成影印工作
- 見工男在等面試期間,幫茶水阿姐換了水

3/ 鐵證留情
有求職者呻:「明明in嗰陣同面試官好好傾,但事後卻音訊全無。」須知道,HR唔請你的原因有好多(詳情按此),而當中有不少人是敗給「人走茶涼」的宿命。要在面試官心中留下良好印象,求職者不妨留下幾份「紀念品」。

cher盡鐵證:
- 個人作品集(活動相片、年度報告書、財務或項目計劃書等)
- 推薦信、表揚信、證書、專業資格或執照等
更多關於《搵工面試:4大「見工恩物」》,按此

4/ 好頭好尾
搵工面試,開場固然重要,但亦不能忽視「埋尾」的重要性,切忌虎頭蛇尾。為免「爛尾收場」,面試完結時,求職者請保持耐性及禮貌,以專業、誠懇的態度向HR道謝,爭取最後搶分機會。切勿滾水淥腳!

cher盡完場:
- 重點Recap殺食個人賣點
- 簡單重申對應徵職位的興趣與熱誠
- 離坐時,禮貌地向面試官握手道謝,微笑示好

延伸閱讀︰
-【搵工懶人包】100款CV即時下載

-【面試問題】10大「O嘴」怪問錄

-【燶爆】HR揭求職者18怪

- 搵工面試妙答(11)︰點解想做份工?

-【臨接Offer】6大必Check防漏

上載日期︰2015年2月25日


讚好 CTgoodjobs 專頁,獲取更多求職資訊!

以上文章由www.CTgoodjobs.hk編寫,文章版權屬CTgoodjobs所有。任何人士或機構如欲刊登有關文章於其他網站或刊物,都必須要以書面方式獲得批准,詳細情形請電郵至editor@CTgoodjobs.hk查詢。CTgoodjobs對一切侵犯版權行為保留追究權。

Free Subscription

Email