comScoreTag
「頂」老闆6訣
董德少
saying no in workplace
老闆一定不會錯,但也未必全對……

「你上星期做咩咁夠薑,一嘢頂埋去?」我問。事隔一星期,同事B啖氣仍然未消︰「係丫嘛,完全唔make sense嘅!落手做嘅唔係佢,諗都唔諗下可行性就話得得得!」

「但係佢始終都係老細,你咁做對你無好處。」我一來嘗試動之以情,二來著實對他的自殺式進諫深感「肉赤」。畢竟在這「寧要乖仔,莫做叻仔」的世代,膽敢高呼逆耳忠言的B的確是可造之材,至少證明他對工作非常上心,而非唯命是從、「hea應得,實唔做」之輩。然而,不論是公然還是私底下,「唔聽話」頂撞老闆始終是死罪。

「都無計架,明明就唔合理,唔通要『係係係』咁咩?」B的剛烈令不少管理層相當頭痛。「我明白,我都做過食物鏈最底層,好理解箇中無奈同苦況。不過最近幾年,開始明白龍躉、鯊魚、北極熊都有天敵。」我說。

「德少,我明白我呢啲燕雀唔會體會到老闆嘅鴻鵠之志,但係大鵬可唔可以都體恤下麻雀仔搵食艱難?」B面露難色。

「老闆一定不會錯,但也未必全對……」看見B面部表情肌肉開始放鬆,我就建議他要「頂」得得體,「頂」得聰明︰

1/ 老闆在「頂」層,務必畀足面(不管是否真的值得畀面)
2/ 把「領功位」雙手「頂」讓奉上,千萬別急著認叻搶風頭
3/ 給老闆留一點空間,別步步進逼,「頂」到行令他感覺地位受威脅
4/ 「進諫」要看場合,切忌公然違抗聖旨,甚至公開數老闆不是,慎防「頂」到上心口
5/ 善用暗示法,讓老闆自己發現問題所在,打工仔切勿直斥其非,「頂」多講多兩次
6/ 上司有缺漏,主動幫佢「頂」

延伸閱讀︰
- 俾人恰到上心口

- 骨氣定量地?

- 對住老細口啞啞?

- 老闆術語Decoder

- Boss面前封嘴8件事

上載日期︰2013年8月12日


Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

More