comScoreTag

【飲茶睇穿你同事】眾生相6種

【飲茶睇穿你同事】眾生相6種

文︰魏民菁

dimsum
安安樂樂飲茶,唔是必然的。

新人初嚟報到、Farewell老死同事、嘍囉慶功自high,打工仔一年365日總有幾日因為某些事而要一字排開飲茶去。正所謂一樣米養百樣人,每人性格有差異呀水都知,但原來飲茶都會遇上各種同事︰

1/「Yes Man」/ 好好先生
「飲咩茶好?」「你決定啦!」「你想食咩?」「無所謂呀…」每次出去飲茶食飯都總有一個飲咩食咩都無意見人士。同場亦會化身成好好先生,特徵係唔係好出聲,但會留意你杯茶飲晒未,之後再無限幫你斟茶,唔知以為多咗個Waiter。

2/ 大胃王
「狂風掃落葉」已不足以形客這種同事,重點係每次大部分同事都已經停晒手,但總會有個人作戰到最後一刻。大家會同意「不浪費食物」原則,但首先要「源頭減廢」,最好避免讓這種同事手持「點心紙」。

3/ 潔癖無極限
飲茶前洗碗筷是習慣。「唔該,畀對公筷我。」使用公筷亦是飲茶的禮貌之一,但如果每個點心都要一對公筷,每次食完都要用濕紙巾清潔餐具,都咪話唔誇張。

4/ 口水多過茶
相信大家都會明白在博大精深的飲食文化中,「飲茶」唔係齋飲茶,「食飯」都唔係齋食飯,有關的飲食活動會無限延伸至談天說地。利用Lunch時間與其他同事聯誼是好事,但成餐飯得佢講無人講就太Over了。

5/ 冒險王
正常的蝦餃燒賣已不能滿足此類人,「不如試吓茄汁鳳爪,又或者水煮春卷丫!」奉勸腸胃敏感的同事遇上此類人要加倍小心。(其實正常人都會怕怕,心中難免講返句︰食餐晏仔啫,唔洗搵命搏嘅……)

6/ 精算
「總數幾錢呀?」「加一又點計?」「要除開幾多份?」一班同事食飯其中一個難題就係埋單時好似七國咁亂。此時此刻總有人會計部上身,同大家計好度好兼找埋錢,飲茶從此無後顧之憂。

延伸閱讀︰
- 【再見2015】10大職場八卦回顧

- 【開個靚頭】2016打工仔必做6件事

- 您好,我們是XX快遞……

- 4個 Windows快捷鍵秘技

- 老細要OT 你會……

上載日期︰2016年1月6日


Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

More