comScoreTag
FancyBox
FancyBox

健康休閒

【鬆一鬆】8款早餐 = 8種人


珍妹



breakfast
一日之計其實在於食,唔係又邊有力開工。

認識自己,由早餐開始。以下8款早餐,你最常吃哪一款?

1/ 麵包
2/ 公仔麵
3/ 水果
4/ 燕麥片
5/ All Day Breakfast
6/ 只飲齋啡或其他飲品
7/ 經常轉款
8/ 唔食早餐

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
結果分析︰

1/ 麵包
麵包快、靚、正而且相對平,卻能提供充分的飽足感;難怪被視為「愛情」以外的另一個人生選項(「愛情與麵包」)。選擇麵包的人一般實事求是,性格務實可靠,不喜歡玩花樣。

食得健康啲︰配一杯低糖/ 無糖豆漿、或自家製果汁。

2/ 公仔麵
亦稱「即食麵」,顧名思義就是要快、快,同快。選擇公仔麵的人做事講求效率,務求在有限時間內完成各項目標;唯亦較魯莽衝動。

食得健康啲︰內附的調味包鈉含量極高,容易造成水腫,少食為妙。

3/ 水果
第一餐選擇吃水果的人,個性樂觀開朗,喜歡新鮮刺激的事物;不但努力讓自己變得更好,同時亦希望影響他人;唯多3分鐘熱度。

食得健康啲︰部分水果糖分含量特高,適可而止;此外,最好即切即食,以免流失維他命。(詳情按【食先好切】蘋果、菠菜維他命C流失勁

4/ 燕麥片
選擇燕麥片的人具奉獻精神,往往重視他人多於自己;且責任心強,做事謹慎,給人安心與信心;不過易有畏首畏尾的傾向。

食得健康啲︰不妨加入脫脂或低脂牛奶,以及低糖乾果,有助均衡營養。

5/ All Day Breakfast
選擇豐富全餐的人非常重視細節,屬於「享受型」;思想開放,亦熱衷成為團體內表現突出的一個;有時候,或會表現得橫蠻霸道。

食得健康啲︰要注意分量,不宜進食過量,否則容易造成消化不良,加重胃部負擔。

6/ 只飲齋啡或其他飲品
只喝飲料而不吃東西的人,偏向保守型,個性穩定、慣性重、不喜歡轉換新環境;對自己的要求往往相當嚴厲,造成壓力。

食得健康啲︰咖啡及其他飲品難「頂肚」,反而增加午餐及晚餐的進食分量,更容易造成肥胖。食少少嘢啦。

7/ 經常轉款
這類人社交能力強,是個出色的領導者;性格外向,喜歡廣交朋友和照顧他人;但亦容易「貪新鮮」,不夠專一。

食得健康啲︰轉款還轉款,少油少鹽少糖的原則要謹守。

8/ 唔食早餐
唔食早餐的人多我行我素,不太在意他人眼光,為目標勇往直前;不過行事較飄忽,而且對身體唔好(阿媽上身mode)。

食得健康啲︰建議只有一個,食。早。餐,唔該。

延伸閱讀︰
- 【高顏值】6大妙法防顯老

- 【食先好切】蘋果、菠菜維他命C流失勁

- 【給力】支援尼泊爾賑災

- 【不可不防】晨早5大禁忌

- 【減心病風險47%】地中海飲食8要訣

上載日期︰2015年5月19日


讚好 CTgoodjobs 專頁,獲取更多求職資訊!

以上內容及資料僅屬個別作者的個人意見,並不代表www.CTgoodjobs.hk的立場。CTgoodjobs對因以上人士張貼之資訊內容所帶來之損失或損害概不負責。

Free Subscription

Email