【中年就業】50歲打工仔做侍應被炒 全因做錯一件事

失業率高企,多個行業陷入困境,自從政府的保就業計劃結束後,各界陸續出現裁員潮,打工仔苦不堪言。有打工仔最近在社交網站出Post大談近況,表示自己年屆50歲,因為上年被裁員而轉行做侍應,卻因為工作能力不及80、90後,因而再次被炒,令他非常失望。

【年代轉變】新入職同事升職快過直升機 事主:教佢做完就被人炒咗
【年代轉變】90後打工仔講「乜你咁Kai架」 即被00後笑老 即睇兩代潮語比較

(按圖了解更多)

延伸閱讀︰【疫下轉職】進修三個月想入行做裝修 被老闆嫌老不獲聘請 60歲打工仔︰轉行揸的士

正所謂「你睇我好,我睇你好」,60後70後打工仔常常呻現時是年輕人世界,中年人被社會淘汰,相反90後00後打工仔,卻不停被老一輩指「責任感」、「工作能力低」等,兩代矛盾越變越大,形成不健康的社會狀況。想與00後打工仔打好關係,不如先了解新一代的文化,例如從他們的習慣、潮流用語等學起吧。

(按圖了解90後與00後的潮語差別)

同場加映老一輩的「老套潮語」,你又識幾多?

延伸閱讀︰【職場熱話】後生仔唔捱得?盤點最討厭的辦公室說話

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Looking for jobs?