【兩性關係】老公出軌!40歲太太:我想離婚 但好驚搵唔到嘢做

現今香港,有很多女性在婚後或生BB後,都會在兼顧家庭的同時,繼續發展個人事業,但亦有人為照顧家庭而放棄工作,在別人眼中,家庭主婦的責任看似輕鬆,其實有苦自己知,讀者Miu Miu就是其中一人。最近Miu Miu投稿表示自己已年屆40歲,8年前結婚後辭職生B,今年初發現老公與其他女人有染,本來想同老公「攤牌」,但又怕離婚後無法找到工作及影響小朋友成長,因此正苦惱該怎樣做。

延伸閱讀︰【讀者投稿】網民:女同事唔記得登出電腦 畀我發現佢同我男友……

老公出軌  Miu Miu︰我睇到佢啲Message好曖昧
結婚8年,育有一個兒子,Miu Miu本以為自己有個幸福家庭,但在今年初就發現一件令她非常崩潰的事 — 老公出軌,「結咗婚咁耐,一直佢 (老公)都對我好好,放假都會陪我同仔仔出街,不過今年初開始,我見佢成日喺屋企匿埋撳電話,有時又好秘秘密密咁,最初我以為佢係做緊公事,無乜理佢,但有日佢去咗沖涼,個電話放咗喺枱面,突然間有Message聲,我望咗望見到有個女人Send Message畀佢,講咩幾時食飯,好掛住你咁。當下我呆咗呆,之後我都不停畀希望自己,話唔係真嘅,但呢排限聚令放寬咗之後,佢真係少咗好多喺屋企食飯,我真係好難唔亂諗嘢...」

延伸閱讀︰【讀者投稿】女朋友月薪4萬 男友:佢搵得多過我 但唔肯AA制=

應為家庭忍下去 還是離婚?
婚後Miu Miu一直無工作,她自覺自己已比同齡的事業型女性脫節,所以擔心向老公攤牌後,要是最後決定離婚,會無法找到合適的工作養活自己和兒子。「呢排我真係好煩,我唔知應唔應該話畀佢 (老公)知我知,我唔想講完之後真係離婚嘅話,我會無咗個屋企,仔仔而家先6歲,我唔想離婚影響到佢成長。」雖然Miu Miu內心看似決定忍下去,但她亦有為日後打算,她說︰「我都有試過睇吓出面有咩工啱我做,我未結婚前做文員,但講真我而家無咩一技之長,而且個市咁差,我點同其他人爭?!同埋我重新開始做嘢嘅話,份糧係咪夠我同個仔用?我又驚離咗婚,個仔唔係跟我,好多嘢煩...」

延伸閱讀︰【女士徵婚】40歲中女開10大條件搵男友 !網友︰抵你註定單身

延伸閱讀︰【職場熱話】男朋友失業逾年 女網民:愛情與麵包只能二揀一?

 

CTgoodjobs 推出全港首創 WhatsApp 搵工平台「搵工快」,八大行業 2,000+ 前線、兼職空缺等緊你!

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Looking for jobs?