【在家工作】無得WFH 打工仔回復正常上班 大叫:日日都好攰

「有又煩,無又煩!」這句說話最適合形容一眾打工仔,為甚麼?就是在新冠肺炎期間,普遍公司都實行在家工作 (Work From Home)上班模式,避免在辦公室內增加互相傳染的機會。不過在WFH期間,經常有打工仔在網上大呻不方便,特別是公司有保密設定的,幾乎無辦法在家完成工作,情願返公司執手尾。到疫情逐漸放緩,WFH結束後,打工仔回復正常上班模式又呻攰。最近,讀者AA投稿表示自己回復正常返工後這兩星期,日日都像行屍走肉般,完全不習慣早起,不知你又有沒有這種感覺呢?

延伸閱讀︰【讀者投稿】哥哥無業但想結婚 妹妹:問完父母又問我借錢

日日早起晚睡 最痛苦是要OT
有人話WFH的壞處是24小時都要On Call工作,有返工無放工時間,不過AA不完全認同,他說︰「講咩WFH無放工時間呀,根本喺邊返工,啲老細都會24小時搵你做嘢,最討厭嘅係次次臨收工嗰陣,老細先話有嘢要我負責,一句唔該做死人!」

AA指近兩個星期,他接近日日都晚上9點下班,幾乎無一日可以跟家人吃飯。AA投訴︰「其實有冇限聚令,有冇禁堂食對我無咩影響,平時做唔切就OT,星期五做唔切就拎埋返屋企,星期六繼續做,你話嘞,點出街?!」

延伸閱讀︰【鐵飯碗內幕】做到政府ACO=人生勝利組?網民﹕比上不足,比下有餘!

有工開 總好過失業
雖然AA口裡滿是投訴,但他接受訪問時亦表示自己是幸運的一群︰「見到失業率咁高,好多人都喺網上搵工,我知自己有份工已經好幸福。我投稿都係想呻吓而家公司嘅不健康文化,無話想辭職嘅諗法。」AA都知市道不好,公司要減資源,只要做錯一件事,打工仔都好易被炒,所以即使現時老闆要求多多,又不願意加人工,他都會撐著,至少捱過疫情。

延伸閱讀︰【讀者投稿】女朋友月薪4萬 男友:佢搵得多過我 但唔肯AA制

延伸閱讀︰【女士徵婚】40歲中女開10大條件搵男友 !網友︰抵你註定單身

 

香港首創 WhatsApp 搵工平台「搵工快」上線啦!八大行業 2,000+ 前線、兼職、散工等你申請!Click 入去打開 WhatsApp,然後發送對話,3 個 steps 內搵到啱做嘅工!你仲可以選擇直接 WhatsApp 僱主添!

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Looking for jobs?