【新冠肺炎】社區大爆發!質疑有人仲返兼職無常識 網友︰唔返無錢呀!

「本港確診個案破百!」

「全日禁堂食!」

「又有醫護人員確診!」

看到一宗又一宗有關新冠肺炎的確診新聞,試問有誰不擔心自己會成為下一個患者?無奈地,在香港搵食艱難,有許多基層市民手停口停,別說找一份全職的穩定工作,就連兼職工也少之有少。難得有機會上班,又被網友在討論區質疑「依家仲返兼職嗰啲人係咪無常識?」,繼而引發罵戰,令返工的人不禁嘆氣︰「做人真係難」。
 

延伸閱讀︰【新冠肺炎】觀塘打工仔齊齊冇得WFH? 網民:係奴工集中地!

只要你上任何一個網上討論區或Facebook專頁,都有人大鬧「依家仲返工?」、「中咗招好長手尾」、「賺完啲錢都無用啦」這類留言,有些公司沒有在家工作 (WFH)安排的網友則表示「我都想WFH」、「你估我好想中肺炎?」、「一係辭職,一係返工,你點揀啫?」,另外有些沒有正職,只返兼職的人就大呻如非走投無路都不會上班︰「唔返工無錢呀」。

延伸閱讀︰【職場熱話】政府延長WFH安排 同事在家工作 老闆激動大呼:邊個提就◯◯◯◯◯

專業人士︰無得WFH 仲要日日OT係咩玩法?
新冠肺炎疫情在港爆發第三波,政府宣布安排提供非緊急服務的政府員工在家工作,同時亦呼籲私人機構的僱主安排員工在家工作,惟很多公司堅持員工在辦公室工作,更有專業人士在網上吐苦水,指由疫情未爆前到現在,日日都OT無停手,眼見愈多愈辦公室感染群組出現,擔心自己是下一個受害者。不過,有網友就安慰當事人,指「OT咪可以避開放工Peak Hour囉」、「夜晚喺公司食飯好呀,禁堂食呀」。

延伸閱讀︰【在家工作】打工仔WFH 7X24工作好大壓力︰每日要寫Job Report

在家工作 VS 辦公室工作 你會點揀?
很多人聽到這個問題,第一時間都會選擇在家工作,因為可以節省上下班的搭車時間,又可以自由分配工作,比較在辦公室時時有老細Mon實你,在家工作的確是樂事。不過,有人則認為在辦公室工作效率較高,而且在家工作基本上等於7 X 24,比OT更痛苦,情願在辦公室快快手完成工作收工更舒服。

想睇在家工作及辦公室工作的好處?看看以下這篇文章︰

延伸閱讀︰【抗疫WFH】打工仔篇:在家工作 VS 辦公室工作 你會點揀?

延伸閱讀︰【抗疫WFH】打工仔篇:無法WFH的行業 維修員:擔心可以請假,唔通請半年咩?

延伸閱讀︰【抗疫WFH】打工仔篇:無法WFH的行業 酒店業員工:怕死都要返工㗎啦!

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Looking for jobs?