【求職儀容】大學生見工打扮唔整潔 打工仔力數不是︰油頭加體臭

新冠肺炎疫情影響各行業的經濟狀況,失業率又創近年新高,打工仔難得有個見工的機會,當然要好好把握吧。不過,有些人卻沒有準備妥當,在面試過程中,令人留下深刻的印象。日前,有打工仔在網上討論區發帖子,表示有大學生到公司到見工,儀容外貌卻不整潔,令打工仔大鬧︰「有冇腦架佢?」

(按圖了解更多)

延伸閱讀︰【不成文規定】食飯2小時兼5點收工 打工仔被新同事篤灰︰個個都係咁架啦!

求職者搵工面試之道,在於在短時間內避過面試官或HR必扣分的「捉蟲位」,並表現自己最佳一面,滿足雙方期望。雖然期望因人而異,然而面試的「捉蟲位」卻萬變不離其宗。以下4大HR必睇「捉蟲位」,各位求職者記得留意。

延伸閱讀︰【職場熱話】夾錢食飯遲遲被拖數?打工仔︰成日扮晒嘢唔記得 點叫佢還錢?

延伸閱讀︰【網絡熱話】新同事返工扮老細 打工仔︰最低級又扮大佬!

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Looking for jobs?