【網絡熱話】鋼之紮鐵術師 詛咒師 盤點網友設計古怪職位名稱

別以為新冠肺炎疫情影響全球經濟,香港的失業率又持續高企,企業請人會輕而易舉,其實每個行業都要靠Gimmick才能生存,單看求職市場,特別是主攻年輕人市場的公司,陸續將古舊的職位名稱改頭換面,化成趣味性極高的職銜,就如之前熱爆網絡的「肉類分割員」便是最佳例子。以下有多個由網民及企業創作的古怪名稱,當中你又估中幾多份職業呢?

延伸閱讀︰【網絡熱話】出席婚禮要守10戒 網民鬧爆:炒咗個婚禮統籌啦!

延伸閱讀︰【職場文化】太好人都係錯!職場上呢3種人最容易被蝦?

延伸閱讀︰【返工血淚史】網民怒數公司10宗罪 開會至少發言一次未算慘

 

CTgoodjobs 推出全港首創 WhatsApp 搵工平台「搵工快」,八大行業 2,000+ 前線、兼職空缺等緊你!

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Looking for jobs?