【網絡熱話】70後老細勁無禮貌 打工仔出帖大鬧︰佢最鍾意「喂」人!

對別人有禮貌是基本的尊重,不過有很多自覺有經驗又上年紀的老一輩,都喜歡在職場上「擺款」,展示自己的權威。有打工仔最近在討論區出Post鬧爆「70後老闆好冇禮貌」,引來一眾網友討論,但就有人認為「老闆就是王道」,甚至有人反鬧樓主「頂唔順咪辭職囉」。換著你是當事人,又會如何處理呢?

延伸閱讀︰【職場人際】上司唔肯轉用Signal 打工仔頭痕︰照舊用返WhatsApp點算?

6個特徵 分出你個係好老細定壞老細
相信所有打工仔都希望在職場上,可以遇到一個善解人意的老闆,而且明白下屬為公司令出的努力,讓大家都得到合理的回報。不過,好老細可遇不可求,表面友善的不代表是好人。不想自己陷入危機,先了解好老細和衰老細的特徵吧。

延伸閱讀︰【職場貼士】小心年尾被裁!老闆辭退員工前的五大徵兆

延伸閱讀︰【職場貼士】 自戀上司 八卦同事?「有毒」的工作環境的6大指標

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Looking for jobs?