【職場文化】上司遲到早退又卸膊?打工仔︰佢鬧到同事當眾喊

做打工仔,少不免要為處理辦公室政治,有時更需要為上司孭鑊,雖然感覺不良好,但為了人工,為了前途,都要忍氣吞聲捱下去。讀者陳先生最近投稿,表示其公司的職場文化差,上司既沒有指引給予下屬,又不做好榜樣,「每日遲到早退,有乜都唔理,有次佢做錯嘢,就搵下面啲人祭旗,有個同事最近頂唔順辭咗職」,陳先生指全Team人都對上司非常不滿,但因為最近市道麻麻才繼續忍下去。

延伸閱讀︰【職場熱話】返學定返工辛苦啲?網民:返工係賺錢,讀書要俾錢

上司日日遲到早退 陳先生︰鬼叫我哋做細架咩
在家工作 (Work From Home)完結了,不過似乎很多打工仔都習慣了這種工作模式,討厭了對朝九晚六的生活。陳先生指最近兩個月重回辦公室工作後,上司的守時和工作效率變本加厲,不但越來越遲上班,更提早收工,「佢成日一句話要見客,成個下晝就無咗影,有時仲過份到全日都唔出現,講都無講聲,想搵佢簽份嘢,等勁耐都未簽到,個客打嚟鬧我賴落我哋度,鬼叫我哋做細架咩,咪所有垃圾都我哋受晒囉...」

陳先生指遲到早退都是小事,最過份的是上司做錯事,居然要個女同事負責,「有次佢 (上司)簽錯咗張單,老細嬲到爆,佢居然屈係個女同事做錯,仲要喺成Team人面前鬧個女同事,女同事當眾喊咗出嚟,我對嗰次印象真係好深,因為全Team都勁憎佢。」

陳先生表示想辭職,但奈何最近的市道太差,故決定繼續忍下去,「忍到頂唔順先走,或者等佢炒我囉!」

延伸閱讀︰【職場貼士】Fresh Grad最易得罪上司的5個行為

一間公司好與壞,除了本身的職場文化,其實員工的態度和處事方式,亦是重要因素之一。假如你的公司具備以下5個特徵,就要好好想清楚是否繼續留任了。

延伸閱讀︰【職場熱話】同事博上位可以去到幾盡?網民:結婚下跪斟茶俾老細飲

延伸閱讀︰【職場熱話】上司乜都管 冇表情、皺眉都唔得 網民:慘過坐監

 

⏩⏩  大把兼職、散工、前線好工等緊你!即用「搵工快」WhatsApp 搵工  ⏪⏪

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Looking for jobs?