【職場新人】00後同事放工即刻無蹤影 打工仔︰到底有冇責任心

每個年代的職場文化各有不同,上一輩的打工仔認為勤力是盡責的表現,而現時的職場新人就認為一分錢一分貨,只要做足本份便夠。最近,有打工仔在討論區發帖大鬧00後新人,「一放工就搵唔到佢哋,到底仲有冇責任心?」引起網民熱烈討論,有人認為00後無生活壓力,自然較任性,但有人則反駁放工就放工,不明白為何要繼續處理公事。雙方各持己見,你又有何想法呢?

延伸閱讀︰【職場文化】打工仔返工無OO 即被女上司捉入房鬧足半個鐘?

想員工信服自己,做上司和老闆的,最忌剝削員工、奴役下屬。以下有10大極品老細的類和各應付他們的招式。打工仔們,儲定一技傍身吧!

延伸閱讀︰【網絡熱話】70後老細勁無禮貌 打工仔出帖大鬧︰佢最鍾意「喂」人!

延伸閱讀︰【職場熱話】同事奴性強 日日報告工作 網民:連星期六日都要講

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Looking for jobs?