【職場熱話】網民徵人!由太古坊搭的士返屯門 打工仔︰塞屯公都係GG

住新界北的打工仔,每天上班痛苦吧!每日來回搭車要3小時,確實是精神折磨。最近,有住在屯門的打工仔忍受不到上班的煎熬,在連登討論區出Post徵同伴由鰂魚涌太古坊,搭的士回屯門,希望用錢買舒服和時間,爭取早點回家休息。此Post一出,吸引到很多同路人番言,有人甚至說「好有意義嘅Post幫手推一下,香港人返工太Chur了」。

延伸閱讀︰【返工血淚史】肚痛遇上塞車 打工仔:覺得10分鐘好似1個鐘咁漫長

徵人搭的士從太古坊回屯門
網民「周潤髮」最近出Post,表示「目標夾到5個人慣性放工,一齊飛的返屋企,車資$200至$350,即每人$40至$70不等 (4個人好似坐得舒服啲,4個人就$50至$90不等)」,「周潤髮」的目標是的士極速駛上高速公路,他可以盡快回家休息,而且他認為每日放工太逼太辛苦了。網民看到,紛紛表示贊同「周潤髮」的做法,更有人指「好有意義嘅Post幫手推一下,香港人返工太Chur了」、「呢排放工等巴士等到懷疑人生」等等。

延伸閱讀︰【返工血淚史】轉新工由屯門返柴灣 網民教路:搭OO最快!

善用坊間搭車App
香港人多車多,每逢返工放工時間,一定會塞車。打工仔想準時回到辦公室,或盡快回家休息,不妨在上車前,留意路面情況。以下有幾個搭車App可實時為你提供交通情況︰

延伸閱讀︰【返工血淚史】搭港鐵成日落錯車 網友︰將軍澳康城無限輪迴…

 

CTgoodjobs 推出全港首創 WhatsApp 搵工平台「搵工快」,八大行業 2,000+ 前線、兼職空缺等緊你!

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Looking for jobs?