【職場熱話】論男、女上司優缺點 網民:處女座男上司好小器

搵工除了要考慮薪酬、福利、工作地點、性質等,原來上司的性別同樣重要。有網民於Facebook群組「奴工處」投稿指,跟據非正式統計,有一半人都覺得跟男上司好過女上司。帖文惹起網民熱議,認為要成為好上司還看性格,性別是其次。

【網民職場Talk】不懂打扮是原罪?網民不滿上司外貌歧視

網民對男、女上司各有看法,支持男上司較好的人表示,因為職場中遇過不少「惡頂」女上司,「問呢個問題的人通常冇服侍過女老闆」、「大部份男上司正常,大部份女上司係痴線」、「女上司大多數都執著啲無謂濕碎嘢多好多,解釋畀佢知又唔聽,唔會理性討論,最後嘥時間搞完無用得個吉又當唔關自己事」。

無論是男或女上司 性格才能決定好與壞
相反,有不少人認為女上司較好,「爬到高位的男人先陰濕呀」、「以前會覺得跟男上司比較好,後來覺得同男上司工作,中伏機率其實只係稍為低少少。都遇過好多賤男,但要辨別賤男就比較容易」、「男上司但女人心仲難頂」、「有啲男上司可能處女座仲小器過啲女人,成四十歲都未婚男上司要小心」。

此外,有不少網民認為,要評論上司是好是壞,其實要看其性格,「人衰,不分男女」、「我男女都跟過,純粹睇你彩數」、「諗多咗喇!問題唔係性別,係上司的人品同性格」。

【職場熱話】公司禁著短褲惹同事不滿 HR提醒……
 

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Looking for jobs?