【行業辛酸】做零售業Sales好受氣 打工仔︰港客成日搏拎著數

#行業辛酸】做服務性行業的打工仔,相信受氣當食生菜,幾乎日日都發生,尤其在現在沒有其他國家旅客訪港,多數招待港客時就發現,香港人要求多多。最近有自稱任職零售業的網民在討論區訴苦,大呻港客成日為小事投訴,目的只是「拎著數」,更說「真係求下大家,Sales都係打份工架咋」,希望港客多理會服務性行業的打工仔感受。

延伸閱讀︰【行業辛酸】幼稚園教師日做14小時 忙到胃痛腰痛仲有腳傷

零售業打工仔︰你買嘢唔代表你大晒
在經濟不景氣的情況下,打工仔為求兩餐,即使工作有多不如意都選擇忍氣吞聲,為求不會加入失業大軍。自稱是零售業Sales的網民,今次似乎講出同行的辛酸…

(按圖了解更多)

網友看到打工仔的帖文後,紛紛留言力撐樓主︰「如果客人能夠多啲體諒做服務行業嘅,相信可以令佢哋好既心情,更好既服務比客人,相反,不停地責罵只會令服務員失去動力去工作。」、「唔使好,正常少少已經可以」、「自從劉華講咗果句『今時今日咁嘅服務態度係唔得架』起,好多飲食零售業嘅員工都被客人濫用呢句說話」。

延伸閱讀︰【行業辛酸】IT人被叫整電腦 打工仔︰連上唔到網都關我事

除了零售業的打工仔,經常被客人不禮貌對待,酒店業的員工亦經常在網上呻,如在社交網頁力數港客罪行,作為顧客的你,又有沒有犯過以下的錯呢?

延伸閱讀︰【行業辛酸】90後做保安被恥笑?打工仔︰點解要睇唔起我?

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Looking for jobs?