【行業辛酸】搬貨致周身骨痛 打工仔投降︰做咗兩日跟車即辭職

每種行業都有各自的辛酸,有人認為在辦公室做文書工作很輕鬆,但他們每日要處理海量資料,少點眼力也不行;有人認為做藍領無辦公室政治,而且工作時間較彈性,但藍領所需的體力遠超常人,每天都跟自己的身體矛盾對決。最近有打工仔在網上發帖,稱自己做了兩天跟車師傅,已因為體力及身體問題而辭工,引起網民討論,甚至有不少網友都表示理解打工仔的苦況,大呻「我都做過送貨,都係頂唔住,要讀返書。」

按圖了解跟車師傅的辛酸史︰

延伸閱讀︰【行業辛酸】買珍珠奶茶客人指定要16粒珍珠 店員:數完畀佢 竟然話OOO!

中年打工仔$14000做倉務員  因老細一個舉動辭職!
藍領不易做!失業率高企,不少打工仔為求有穩定的收工,即使要做勞動工作也所不計。不過,有老闆知道打工仔搵工心切,開出不合理的要求節省成本,以下這名中年打工仔就是一個好例子,他因為老闆一個舉動,上班一天立即辭職︰

延伸閱讀︰【行業辛酸】大型蛋糕店員工爆料 時薪40蚊Part Time被要求自己洗冷氣?!

延伸閱讀︰【行業辛酸】12碼保安大呻返工日日被監視 業主計時巡樓、限時去廁所、唔畀㩒電話

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Looking for jobs?