【裁員潮】再有航空公司炒人!日本ANA減3500人及30架客機

新冠肺炎影響全球經濟,不少公司都因財困而要開源節流,甚至面臨倒閉的危機。香港先後都有許多大型企業裁員,近期最多人討論的莫過於航空界的裁員潮,而日前日本ANA全日空航空公司都宣布要裁減3,500人,計劃在2022年前進行,另外會減少30架客機,以減少運作成本。

航空業有裁員潮,很多空中服務員頓時失去工作,不過有些行業則在疫市中,希望聘請空中服務員作為員工,互相扶持。以下有幾個行業,特別喜歡聘請空姐及空少︰

延伸閱讀︰【人力趨勢】失業率6.4%、各企業動刀裁員 打工仔︰30歲先失業好痛苦

雖然ANA正面對重大的財政危機,但公司依然為新冠肺炎疫情,製作口罩應市,而ANA預計今年內會推出的可重用口罩,更具抗菌、防臭等功能,會以黑白兩色為主要色調,假如有興趣的粉絲,可留意官方網站的消息。

延伸閱讀︰【抗疫疲勞】公司同事唔戴口罩 仲周圍走 打工仔︰佢唔怕死我怕呀!

延伸閱讀︰【抗疫完結?】有零售店畀唔戴口罩顧客入舖? 員工︰上司當無事發生!

延伸閱讀︰【人力趨勢】失業率6.4%、各企業動刀裁員 打工仔︰30歲先失業好痛苦

 

⏩⏩  大把兼職、散工、前線好工等緊你!即用「搵工快」WhatsApp 搵工  ⏪⏪

 

想搵好工,快啲下載CTgoodjobs手機APP啦 !

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Looking for jobs?