【返工塞車】網友盤點最慘搭車路線 屯門公路加龍翔道連環塞最精彩

「成日塞車,究竟幾時先返到公司呀?!」

相信很多打工仔每日上班都會問這個問題,但無奈香港的交通實在「完善」,尤其是主要的道路,往往都在重要關頭有意外發生,令打工仔早到變遲到,還有機會被老闆或上司扣掉印象分,難怪每日都有人在網上吐苦水。

延伸閱讀︰【屯門公路】打工仔塞車遲到被扣糧? 原來違反勞工法例!

日前,又有網友出Post指「在觀塘附近返工真係好慘」,原因是每日有90%機會塞車,「一係唔知邊度炒車塞到黃大仙,一係個迴旋處塞死咗,塞車chok chok吓又暈車」。有同樣返觀塘的網友表示,自己住屯門,每日塞完屯門公路,再塞龍翔道,連環塞車簡直最精彩,有人甚至表示「觀塘屯公日日塞,未返過觀塘,睇嚟亦唔會揀觀塘返」。

延伸閱讀︰「新界牛」返工比別人痛苦?網民認真提N個建議

最近本港又再確診多宗新冠肺炎病例,如果打工仔長時間逼在巴士、地鐵上,人多、空氣不流通,更容易引起交叉感染,因此不少打工仔都希望政府可以宣布在家工作,避免在人多聚集。

延伸閱讀︰【打工仔嬲爆】唔想再喺觀塘返工? 網友︰塞車塞_夠未呀?

延伸閱讀︰【職場熱話】18區最痛苦的返工地點!觀塘熱到變蒸爐?

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Looking for jobs?