【返工血淚史】年過40好難轉工?冇學歷冇專業資格 網民︰好驚被炒

新冠肺炎嚴重影響本港經濟,失業率維持6.1%高位,而就業不足人數更有149,000人,創2003年沙士 (SARS)新高。失業數字高,令打工仔人心惶惶,有年過40歲的中年人,最近更在討論區出Post吐苦水,表示自己無學歷、無專業資格,怕自己成為公司裁員的首選,因此想問大家意見。

延伸閱讀︰【職場文化】鍾意擺姿態、拒絕學習 邊種職場老前輩最令人反感?

這名自稱年過40歲的事主,現任文職,他表示自己只得中學學歷,而上司又步步進逼,經常玩「心理虐待」,想離開又無辦法,不知如何是好。有網民在討論區帖子留言建議事主主動搵工,總比留在舊公司被針對好,但亦有人認為人到中年,如果做文職工作,除非靠人事關係,否則很難找到份人工合適的職位。

延伸閱讀︰【返工血淚史】唔擦鞋被杯葛 打工仔:我過唔到自己嗰關

除了因為公司經濟問題,其實近年不少打工仔裸辭的原因,還有幾個因素...

轉行業是出路?
除了有網民支持事主搵工轉工,亦有人鼓勵他轉行業,如保安、水電、裝修、跟車等,只要考獲相關的牌照,無論幾多歲亦可以創一片天。

物業管理及保安相關課程︰https://bit.ly/2GdeaN0

裝修相關課程︰https://bit.ly/334zddK

免費進修課程︰https://bit.ly/2XGc0L7

延伸閱讀︰【返工血淚史】新人唔鬧得?成日嫌辛苦? 網友力數多宗罪︰教到好灰

 

CTgoodjobs 推出全港首創 WhatsApp 搵工平台「搵工快」,八大行業 2,000+ 前線、兼職空缺等緊你!

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Looking for jobs?