【返工血淚史】新界牛之苦!返工遲到常被鬧︰明知塞車唔早啲出門口?

住新界的打工仔,大多都會出九龍或香港島工作,而跨區返工最痛苦的地方,除了要早起身準備搭車,更要每日忍受塞車之苦,最慘的是因為交通而上班遲到,被上司或老闆責鬧,甚至要扣錢扣勤工獎。上兩個星期香港日日落雨,大雨到返工放工時間,天文台都要掛紅雨、黑雨,天氣惡劣同樣是影響打工仔上班的因素,不過並非所有老闆都會體諒員工,最近有網民在Facebook專頁《屯門公路塞車關注組》出帖子,表示「住屯門嘅你,一定聽過...明知紅雨無車,你唔早啲出門口」,引發眾多同路人留言。

延伸閱讀︰【返工血淚史】搭車人多變沙甸魚 逼車應否放下背囊?

一講到屯門,或是返工塞車,又或者返工遲到,都會激嬲要跨區上班的打工仔。網民今次Upload的帖子就說出過往的經歷︰

網民表示,「其實全身濕晒,只係遲咗10分鐘左右,都被人鬧」,而一眾打工仔看到此Post後紛紛留言︰「早三至四粒鐘出門口咪冇事,話唔定仲可以有時間食埋早餐先返工!」、「點只紅雨會咁……之前連屯公塞車搞到遲咗5分鐘都係咁話我啦,話做乜明知條路成日可能塞車唔早啲出門口?」。

 

延伸閱讀︰【返工血淚史】打工仔返工撞正開學期大塞車 網民:返9都畀佢搞到6點9出門口

延伸閱讀︰【區區打工仔】觀塘返工人多車多好辛苦?網民反擊:美食天堂仲有好多Outlet行

 

⏩⏩  大把兼職、散工、前線好工等緊你!即用「搵工快」WhatsApp 搵工  ⏪⏪

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Looking for jobs?